Πρόοδο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου καταγράφει η Moody’s

Η Τράπεζα Κύπρου μειώνει τα έξοδα χρηματοδότησής της και σημειώνει «έγκαιρη πρόοδο» στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, επισημαίνει η Moody’s.

Ειδικότερα, στο σημερινό δελτίο Moody’s Credit Outlook, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυπριακής τράπεζας ότι έχει μειώσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 500 εκατ. ευρώ την εξάρτησή της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ σε 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 23% των περιουσιακών της στοιχείων.

«Η αποπληρωμή αυτή θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε με την Ε.Ε. το 2013», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας πως η μέχρι τώρα πρόοδος επιτρέπει στην τράπεζα να συνεχίσει να εστιάζει στις «σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, περιλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που βρίσκονταν στο 52,7% στα τέλη Ιουνίου».

Από τον Απρίλιο 2013, οπότε ο ELA είχε κορυφωθεί στα 11,4 δισ. ευρώ, η τράπεζα έχει μέχρι σήμερα αποπληρώσει συνολικά 6 δισ. ευρώ. Ο οίκος εκτιμά ότι το κόστος χρηματοδότησης από τον ELA είναι ψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της χρηματοδότησης μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και την απόδοση των καταθέσεων.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου σταθεροποιήθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν κατά 1,4 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να αντιστοιχούν στο 53,7% των περιουσιακών στοιχείων το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με 51% το Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ