Πρωταθλήτρια στη φορολογία η Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με με στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση  «Tax Policy Reforms 2017» του ΟΟΣΑ, η χώρα μας αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στην αύξηση της φορολογίας για το 2016.

Ενώ η τάση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της φορολογίας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, για να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα, στην Ελλάδα αυξάνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Η προτεραιότητα που έχει πέσει στην κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, έχει φέρει την αναπόφευκτη υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας. 

Στην αρχή της παγκόσμιας κρίσης, η αύξηση της φορολογίας ήταν η κοινή πρακτική για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, όταν όμως αυτά σταθεροποιήθηκαν, οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ άρχισαν τις φορολογικές αυτές μεταρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.

Οι μεγαλύτερες φορολογικές μεταρυθμισεις έγιναν στις χώρες της ΕΕ με πρωτοπόρες την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Ενώ όμως οι άλλες χώρες προχώρησαν σε μειώσεις φόρων, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. 

Σημειωτέον ότι, τη διετία 2014-2015, οι 25 από τις 32 χώρες για τις οποίες υπάρχουν φορολογικά στοιχεία κατέγραψαν αύξηση του ποσοστού των φόρων ως προς το ΑΕΠ, καθώς οι φόροι αυξάνονταν με ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ. Στη σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και ως προς αυτήν την παράμετρο, καθώς η ελληνική οικονομία ήταν σε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό της φορολογίας επιχειρήσεων, οκτώ χώρες μείωσαν τους συντελεστές της φορολογίας τους μέσα στο 2017 με μέση μείωση κατά 2,7%. Την μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η Ουγγαρία, που μείωσε την εταιρική φορολογία στο 9%.

Η Ιαπωνία από 39,5% συντελεστη φορολογίας εταιρειών το 2008, έπεσε στο 29,5%, ενώ σε ανάλογη μείωση προχώρησε και η Βρετανία, από το 28% σε 20%. Φινλανδία, Σουηδία, Σλοβενία και Ισπανία μείωσαν τους εταιρικούς φόρους κατα 5%-6%. Η Ελλάδα μαζί με τη Χιλή, έχουν ψηλότερους εταιρικούς φόρους σή,ερα από ότι είχαν το 2008.

Πολλές χώρες πρόσφεραν φοροαπαλλαγές ή και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα με την Ελλάδα που στη διάρκεια του 2016 προχώρησε σε αύξηση τόσο των φορολογικών συντελεστων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών που έφεραν μια συνολική επιβάρυνση 1,5% στους χαμηλόμισθους, σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ουγγαρία μειώθηκαν τόσο οι φόροι εισοδήματος όσο και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της απασχόλησηςτο 2016 το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία όπως και τις εισφορές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων. Αντίθετα Ελλάδα και Ισπανία είτε αύξησαν τις εισφορές είτε διεύρυναν τη βάση των εισφορών.

Η απώλεια των εσόδων που φέρνουν οι φορολογικές μεταρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται συνήθως με αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε ΦΠΑ, φόρους ακίνητης περιουσίας αλλά και σε φόρους για την μόλυνση του περιβάλλοντος που δεν έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία. Κι εδώ όμως η Ελλάδα παίρνει τα ”πρωτεία” αφού ήταν η μόνη χώρα που αύξησε τον ΦΠΑ το 2016.
 

Με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, πολλές χώρες μείωσαν τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε ένα είδος φορολογικού ανταγωνισμού με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το Λουξεμβούργο διεύρυνε τις φοροαπαλλαγές στις ξένες επενδύσεις, η Ιταλία εισήγαγε ένα σύστημα υψηλών εκπτώσεων φόρου, της τάξης του 40% και πλέον, για επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ένα “υπερ-μοντέλο φορολογικών κινήτρων”, βάσει του οποίου θα αποφασίζει η κυβέρνηση να χορηγεί φοροαπαλλαγές σε ειδικές επενδύσεις. Σημειωτέον ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων σε Ασία και Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ