Ποια είναι η Puig που εξαγόρασε την Apivita;

Σε Ισπανικά χέρια πέρασε τελικά η Apivita, αφού πουλήθηκε έναντι 40 εκατ. ευρώ στην Puig. Όλοι γνωρίζουν την Apivita, όπως επίσης ήταν γνωστό ότι αναζητούσε πωλητή, ενώ πολλοί έκαναν λόγο ότι η L’Oreal ήθελε να την εξαγοράσει και για αυτό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τη Γαλλία νωρίτερα μέσα στο έτος.

Στα περί της συμφωνίας, η Puig θα έχει πλειοψηφικό πακέτο στην Apivita αλλά οι ιδρυτές της, η οικογένεια Κουτσιανά δηλαδή, διατηρεί ένα ποσοστό που της εξασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία.

Ποια είναι όμως η Puig που εξαγόρασε την Apivita; Η Puig είναι ισπανική εταιρεία καλλυντικών, μόδας και αρωμάτων, η οποία ιδρύθηκε το 1914 από τον Antonio Puig και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ενώ η οικογένεια Puig συνεχίζει να έχει τα ηνία της εταιρείας με τον Marc Puig να είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της και ο Manuel Puig Αντιπρόεδρος.

Τα καθαρά της έσοδα το 2015 ανήλθαν σε 1,645 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της σε 126 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία έχει προϊόντα σε 150 χώρες και άμεση παρουσία σε 22 εξ’ αυτών, με τους υπάλληλούς της να ανέρχονται σε 4.483.

Το επιχειρηματικό της μοντέλο συνδυάζει από τη μία εξαγορά εταιρειών κι από την άλλη έχει άδειες για συγκεκριμένες δραστηριότητες ενός οίκου. Για παράδειγμα, το 1998 εξαγόρασε τον οίκο Nina Ricci που τον χρησιμοποιεί για τον τομέα της μόδας και των αρωμάτων, ενώ στον τομέα των αρωμάτων έχει και τα δικαιώματα των οίκων Carolina Herrera, Paco Rabanne, Agatha Ruiz de la Prada. Στην βιομηχανία μόδας διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών του οίκου Jean Paul Gaultier. Επιπλέον, έχει εξαγοράσει τα δικαιώματα για τα αρώματα των οίκων Comme des Garçons, Prada, Penhaligon’s, L’Artisan Parfumeur και Valentino.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ