Πιο πιθανό να είναι μορφωμένα τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους

Την άποψη ότι τα μέλη του Ισλαμικού κράτους είναι φτωχότερα με χαμηλή ή καθόλου εκπαίδευση έρχεται να καταρρίψει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που βασίστηκε σε αρχεία που διέρρευσαν από την ISIS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ φτώχιας, εκπαιδευτικού επιπέδου και ριζοσπαστικοποίησης.

Το έγγραφο που διέρρευσε περιλαμβάνει πληροφορίες για 3.803 ξένες στρατολογήσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων, όσοι στρατολογούνται είναι πιθανό να έχουν ένα σχετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και σχετικά πλούσιοι, με εκείνους που φιλοδοξούν να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας να βρίσκονται στους κορυφαίους σχετικά με τη μόρφωση και τη χρηματοοικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο ένα 2% από τους στρατολογούμενους στο ISIS είναι αναλφάβητοι. Τουλάχιστον ένα 69% έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση κι ένα 15% παράτησε το σχολείο και πάρα πολλοί είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση. Επιπλέον, στρατολογούμενοι από την Αφρική, τη νοτιανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή ήταν σημαντικά πιο μορφωμένοι από το μέσο όρο του υπόλοιπου πληθυσμού στη χώρα τους.

Μάλιστα, υπάρχει μια έντονη τάση οι στρατολογούμενοι με την υψηλότερη εκπαίδευση να φιλοδοξούν να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

Επίσης δεν φάνηκε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ ανισότητας και φτώχειας με τον βίαιο εξτρεμισμό, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, άτομα από πλουσιότερες χώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν προς την ISIS. Χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, ισχυρή κυβέρνηση και χαμηλή θρησκευτικότητα είναι πιο πιθανό να στραφούν προς το Ισλαμικό Κράτος.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στην κατοχή της ISIS λόγω των συνεντεύξεων που διεξάγει όταν ένας υποψήφιος προς στρατολόγηση φτάνει σε έδαφος που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ των ερωτήσεων, οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν δεδομένα για τον τόπο κατοικίας τους, την εθνικότητά τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το μορφωτικό τους επίπεδο και το τι ρόλο θα ήθελαν να διαδραματίσουν στον οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ