“Πακτωλό” εκατομμυρίων για τις startups δίνει ο Δ. Αθηναίων

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Στην Κρήτη και στην Αθήνα θα βρεθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη 11 και 12 Δεκεμβρίου ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάννες Χαν, προκειμένου να συζητήσει το ρόλο των περιφερειακών επενδύσεων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο της ΕΕ (2014-2020) στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Χαν θα έχει συναντήσεις με τον Αντ. Σαμαρά, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Μιχελάκη, ενώ την Πέμπτη στις 11:00 θα λάβει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην “Τεχνόπολιν” στο Γκάζι.

Η συζήτηση θα έχει θέμα “Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη στην πράξη: το παράδειγμα της Αθήνας“, ενώ συγκεκριμένα το αντικείμενό της θα είναι η έκφραση της αστικής ανάπτυξης της ελληνικής πρωτεύουσας, μέσα από την υλοποίηση του “Έργου Αθήνα“.

Έργο Αθήνα
Το “Έργο Αθήνα” είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη, το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου (ΕΑΤΑ), βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εκτείνεται σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ως συνολικό πρόγραμμα, το Έργο Αθήνα είναι ένα σχέδιο, που αποσκοπεί στην βελτίωση των δομών της πόλης, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μέσω του σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων. Η χρηματοδότησή του εξασφαλίσθηκε τον Απρίλιο του 2012 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυτή την στιγμή υπολογίζεται για το επόμενο διάστημα στα 161.737.190 ευρώ.

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Αθήνα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης, οι οποίες συνδέονται με τις αντίστοιχες περιόδους ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΣΕΣ 2014-2020), ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, ανασχεδιάζεται και ανατροφοδοτείται σύμφωνα με τις εξελισσόμενες ανάγκες του Δήμου. Το Πρόγραμμα, αυτή την στιγμή, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι άξονες του προγράμματος Έργο Αθήνα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό έργων τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής του δημοτών σε πολλά επίπεδα. Οι άξονες είναι τέσσερεις:
Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
Αναζωογόνηση του Αστικού Ιστού
Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας:
Προβλέπεται η αξιοποίηση σημαντικών υποδομών του κέντρου της Αθήνας (ανακαίνιση και επισκευή κτιρίων) με στόχο τη μετατροπή τους σε “φυτώρια” επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί δράσεις για την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, με άξονες τον συνεδριακό τουρισμό και τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου.
Διαχείριση της Κοινωνικής Κρίσης: Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις για την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Τα έργα
Αυτή την περίοδο με εισήγηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και έγκριση από τον Δήμαρχο Αθηναίων, έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί 16 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 38.008.103,40 ευρώ.

Έως το τέλος του 2013, ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της Εταιρείας  Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα έχει δημοπρατήσει, προκειμένου να αρχίσει η άμεση υλοποίηση, 25 έργα με προϋπολογισμό 61.326.381,50 ευρώ.

Τέλος, σε διαδικασία ωρίμανσης των μελετών τους βρίσκονται άλλα 32 έργα, τα οποία κατά βάση αποτελούν αναπλάσεις και ανασυγκροτήσεις κτηριακών χώρων.

athina athens 454280

Πάνω από 19 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικότητα και startups
Αυτή την στιγμή υπό την “ομπρέλα” του προγράμματος “Έργο Αθήνα” υπάρχουν εννέα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 19,52 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των startup εταιρειών, που είτε βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης είτε αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους αμέσως:

Σχεδιασμός και ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου Αθηναίων (προϋπολογισμός: 3.936.000,00 ευρώ – φορέας υλοποίησης: ΕΑΤΑ)
Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρου στήριξης επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων (4.452.600,00 ευρώ – ΕΑΤΑ)
Πρόκειται για τους δύο διαγωνισμούς για τους οποίους είχε γράψει και παλαιότερα το EMEAgr, η υποβολή προσφορών για τους οποίους έληξε στις 5 και 6 Νοεμβρίου. Σε επικοινωνία που είχε το EMEAgr με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε ομαλά, με ενδιαφέρον συμμετοχής από μεγάλο αριθμό σχημάτων, ενώ η διαδικασία θα συνεχισθεί με την μελέτη των υποψηφιοτήτων και την ανακοίνωση των αναδόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα (993.280,00 ευρώ – Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων)
Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η δημιουργία δομής στήριξης νέων επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας, καινοτομίας και/ή αξιοποίησης υψηλής τεχνολογίας και στοχεύουν στην ωρίμανση της επιχειρηματικής τους ιδέας, καθώς και νέες επιχειρήσεις με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα πρώτα βήματα (early stage) και αναζητούν στήριξη, καθοδήγηση και δικτύωση με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους. Αναμένεται να φιλοξενηθούν στη δομή στήριξης και να υποστηριχθούν περίπου 60 επιχειρηματικά σχήματα σε χρονική διάρκεια 2 ετών.

Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας  INNOVATHENS (2.351.444,50 ευρώ – Τεχνόπολις)
Ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας INNOVATHENS θα αξιοποιήσει και θα μετασχηματίσει υφιστάμενες υποδομές χώρων σε ολοκληρωμένα κέντρα δικτύωσης ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ανέργων και νεοσύστατων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο εμβληματικό αεροφυλάκιο της “Τεχνοπόλεως”, απέναντι από το κτήριο του 9,84, και για τη λειτουργίας της οποίας, η “Τεχνόπολις” θα συνεργασθεί με μία σειρά φορέων: Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), Ελληνική Ένωση Βιοτεχνολογίας (HBio), Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και  Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ). Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του κόμβου, ωστόσο όπως τόνισαν οι άνθρωποι της διοίκησης της “Τεχνοπόλεως” στο EMEAgr, κατά την εκδήλωση της πρώτης γνωριμίας του κοινού με το INNOVATHENS, αναμένεται να υλοποιηθούν περίπου 200 δράσεις μέσα στη διετία που θα λειτουργήσει η πρωτοβουλία (ξεκινώντας από τον νέο χρόνο), με στόχο να καθιερωθεί ένα σημείο συνάντησης μεταξύ έμπειρων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα έχουν καθημερινή παρουσία εκεί, και επίδοξων νέων επιχειρηματιών. Θα διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος (έχει ήδη επιλεγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο), ώστε να φιλοξενούνται workshops, εκδηλώσεις ενημέρωσης και δικτύωσης, ενώ στα “σκαριά” βρίσκεται και ένα πρόγραμμα “ταιριάσματος” ενός καθιερωμένου επιχειρηματία με έναν νέο, για να τον καθοδηγηθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα-Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (875.000,00 ευρώ – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Η πράξη περιλαμβάνει τα στάδια της αξιολόγησης της υφιστάμενης ερευνητικής δραστηριότητας και διερεύνηση της δυνατότητας εμπορικής της αξιοποίησης. Ακολουθεί στοχευμένη συμβουλευτική και τεχνική στήριξη στις ώριμες ιδέες με την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών παραχώρησης δικαιωμάτων σε υπάρχουσες επιχειρήσεις ή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Η δημιουργία δικτύου χρηματοδότησης των επιχειρηματικών εγχειρημάτων αποτελεί ξεχωριστή δράση με στόχο να συμπεριλάβει ενδιαφερόμενους από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο. Η εκπαίδευση για τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας στο ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου συνδυάζεται με την προαγωγή της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τη βιομηχανία για στοχευμένη έρευνα για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιχειρηματική Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο ΟΠΑ (953.000,00 ευρώ – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Η πράξη θα ενισχύσει τη δραστηριοποίηση των νέων στην πόλη της Αθήνας γύρω από καινοτόμες ιδέες με την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ (ερευνητικές ομάδες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές κλπ.), αλλά και ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών που έχουν αναδειχθεί μέσα από δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που ηγείται το ΟΠΑ (π.χ. πανελλήνιος διαγωνισμός Ennovation).

Creative Industries (4.981.500,00 ευρώ – ΕΑΤΑ)
Πλήρης τίτλος της δράσης είναι “Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Δομών Φιλοξενίας και Στήριξης Νέων Επιχειρηματιών στον Τομέα Δημιουργικού Σχεδιασμού” και στο πλαίσιο αυτό η δομή στήριξης θα προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες: 1. Επιλογή νέων υποψήφιων επιχειρηματιών, βάσει αξιολόγησης από εξειδικευμένη επιτροπή, 2.Παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, με τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για την υποστήριξη των υποψηφίων επιχειρηματιών με στόχο οι νέοι επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε δύο στάδια (3ων και 9 μηνών αντίστοιχα), 3. Παροχή υπηρεσιών mentoring, 4.Παροχή υπηρεσιών coaching και 5.Αξιολόγηση των επιχειρηματικών ομάδων/επιχειρήσεων κατά τη μετάβαση από το πρώτο στάδιο στο δεύτερο, περιοδικά κατά διάρκεια φιλοξενίας και μετά την ολοκλήρωση της φιλοξενίας. Στη δομή γίνονται δεκτές επιχειρηματικές ομάδες που είτε δεν έχουν συστήσει επιχείρηση είτε έχουν προχωρήσει σε σύσταση επιχείρησης κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη δομή.

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (984.000,00 ευρώ – ΕΑΤΑ)
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι ένα μοντέλο επιχειρηματικότητας που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης με τους σκοπούς και τις αξίες μιας οργάνωσης κοινωνικού σκοπού. Στόχος μιας Κοινωνικής Επιχείρησης είναι, λειτουργώντας προσοδοφόρα και ανεξάρτητα, να παρέχει ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό το μοντέλο είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και μπορεί να προτείνει δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη.

coworking 454280

Εκτός από τα έργα που έχουν ήδη μπει σε φάση υλοποίησης, σε διαδικασία μελέτης (ωρίμανσης) βρίσκονται άλλα τέσσερα έργα (με άγνωστο μέχρι στιγμής προϋπολογισμό) που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Έργο Αθήνα” και αφορούν στην νέα επιχειρηματικότητα, τα οποία θα αυξήσουν τα κονδύλια του Δήμου για την υποστήριξη των startups σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχουν ανακοινωθεί τα έργα:
– Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου στην Αμερικής 8 για δημιουργία κέντρου υποστήριξης νέων επιχειρηματιών (με φορέα υλοποίησης το ΕΒΕΑ).
– Επισκευή κτιρίου τέως ξενοδοχείου “Μπάγκειον” στην πλατεία Ομονοίας, και χρήση για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών.
– Επισκευή κτιρίου τέως ξενοδοχείου “Ολυμπιάς” στην οδό Αθηνάς, για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών.
– Επισκευή κτιρίου τέως ξενοδοχείου “Μέγας Αλέξανδρος” στην πλατεία Ομονοίας, για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ