Ο Μακρόν “ξαναχτίζει” τις Γαλλογερμανικές σχέσεις

Nέο κεφάλαιο ανοίγει στις Γαλλογερμανικές σχέσεις μετά την εκλογή Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας, σύμφωνα με τον Daniel Gross, πολιτικό αναλυτή του Κέντρου Μελέτης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Ο Daniel Gross, μιλώντας στο euronews δήλωσε ότι “Η γερμανική κυβέρνηση ξέρει ότι πρέπει να δείξει τη βούλησή της στο νέο πρόεδρο και για να τον στηρίξει στο εσωτερικό αλλά και γιατί η γερμανική κυβέρνηση τώρα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού, οπότε υπάρχουν δύο ψυχές σε αυτή, η μία είναι πιο ανοιχτή στις γαλλικές προτάσεις και η άλλη λιγότερο“.

Στην ερώτηση “Ο Μακρόν ήδη ζήτησε έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία θα είναι ο σωστός εταίρος;”, ο D. Gross απάντησε ότι “δεν είναι πολύ ξεκάθαρο εάν ο Μακρόν θέλει έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη ή την ΕΕ. Αλλά εκεί το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας γιατί υπάρχει μία άλλη μεγάλη χώρα στην ευρωζώνη, η Ιταλία που έχει περισσότερα δημοσιονομικά προβλήματα από τη Γαλλία. Και επομένως, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να πετύχουν μία συμφωνία θα πρέπει κάπως να έχουν και την Ιταλία μαζί και αυτό θα είναι πολύ πολύ δύσκολο“.

Τέλος, στο ζήτημα της πολιτικής ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, ο γνωστός πολιτικός αναλυτής δήλωσε: “Η ασφάλεια είναι ίσως το πιο εύκολο πεδίο που μπορεί να υπάρξει συμφωνία γιατί δεν είναι ένα πεδίο που η Γερμανία είναι ισχυρή και η Γαλλία αδύναμη αλλά μάλλον το αντίστροφο. Η Γαλλία είναι λίγο πιο ισχυρή γιατί έχει μεγαλύτερη παράδοση αλλά και πυρηνικά όπλα“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ