Οι 5 πιο “hot” startups της Θεσσαλονίκης

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Στο “προσκήνιο” του ελληνικού startup οικοσυστήματος επιστρέφει αυτή την άνοιξη η Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων σχετικών με τη δημιουργία νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων, το Startup Live Thessaloniki, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου, και το Startup Weekend Thessaloniki που επιστρέφει αργότερα για δεύτερη χρονιά στην αποκαλούμενη “συμπρωτεύουσα”.

Και μπορεί όλη η “δράση” σε ό,τι αφορά στις startups στην Ελλάδα να είναι συγκεντρωμένη κατά το μεγαλύτερο βαθμό στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη όμως έχει ήδη να επιδείξει σημαντικές προσθήκες στον startup “χάρτη” της χώρας.

AquAsZero
Αποτελεί την πλέον πολλά υποσχόμενη startup εταιρεία με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά στις προοπτικές επιχειρηματικής της ανάπτυξης, διαθέτοντας πάντως ένα μοναδικό ερευνητικό υπόβαθρο και μία πατενταρισμένη τεχνογνωσία. Το AquAsZero είναι το μοναδικό σύστημα καθαρισμού νερού με υψηλή προσροφητική ικανότητα απέναντι στο πεντασθενές και στο κατά 60 φορές πιο τοξικό τρισθενές αρσένιο και αποτελεί κατοχυρωμένο προϊόν ερευνητικής προσπάθειας στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος ενίσχυσης της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτούμενο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2005 από ομάδα του εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτήθηκε από το 7ο πλαίσιο στήριξης το 2007 με 850.000 ευρώ και μετεξελίχθηκε σε εμπορικό προϊόν από την εταιρεία Λουφάκης Χημικά, ιδρυθείσα το 1987 με έδρα στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και διαθέτουσα τρια βιομηχανοστάσια στην Σίνδο έκτασης 5, 8 και 24 στρεμμάτων αντιστοίχως. Έχοντας ήδη πελάτες, μετά την επιλογή της από το πρόγραμμα επιτάχυνσης Startupbootcamp HighTechXL, η AquAsZero ιδρύθηκε ως spin-out εταιρεία και διαθέτει ήδη έσοδα 350.000 ευρώ.

Το μεγάλο κέρδος για μια ελληνική εταιρεία όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπως ένας διεθνής ‘επιταχυντής’ είναι η δικτύωση που πετυχαίνει με διεθνείς παίκτες, τόσο εταιρείες, ιδιώτες, όσο και διεθνείς οργανισμούς. Επίσης πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα“, αναφέρει στο EMEAgr ο Κυριάκος Λουφάκης, ιδρυτής της Λουφάκης Χημικά.

Για την επόμενη χρονιά η εταιρεία έχει ήδη κλείσει παραγγελίες που αναμένεται να της αποφέρουν έσοδα περίπου 4 εκατ. ευρώ και, μετά από χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από “αγγέλους” επενδυτές, βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού για επένδυση εκατομμυρίων που θα της επιτρέψουν να αναγείρει νέες εγκαταστάσεις – ακόμη και στο εξωτερικό – ώστε να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα (οι πιλοτικές εγκαταστάσεις της αυτή την στιγμή μπορούν να παράξουν 50 τόνους του απορροφητικού υλικού τον χρόνο) και να ικανοποιήσει την ήδη δημιουργηθείσα ζήτηση (χαρακτηριστική ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης της Ινδίας για συμφωνία παραγωγής φίλτρων καθαρισμού που απαιτούν 200 τόνους του προϊόντος).

Απο την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν σαφές πως η AquAsZero ξέφευγε απο τον τυπικό ορισμό του startup. Διέθετε ένα έτοιμο προϊον, αρχικά έσοδα καθώς και σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η ιδρυτική της ομάδα όμως κατανοούσε πως παρόλο που ήταν μια τοπική εταιρία είχε ένα προϊόν με παγκόσμιες προοπτικές. Μετά απο 3 εντατικούς μήνες στο Startupbootcamp HighTechXL, η AquAsZero είναι πλέον ένας παγκόσμιος παίκτης της αγοράς, έχοντας λάβει παραγγελίες απο όλο τον κόσμο και έχοντας συνάψει συνεργασίες με παγκόσμιους κολοσσούς“, τονίζει σε επικοινωνία του με το EMEAgr, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, διευθυντής επενδύσεων στο Startupbootcamp HighTechXL και υπεύθυνος για την AquAsZero.

 

Total Eclipse
Ίσως η πιο γνωστή τεχνολογική εταιρεία νέων επιχειρηματιών της πόλης είναι η Total Eclipse, ένα ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης casual games (παιχνιδιών για όλες τις ηλικίες) για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές με έδρα στην Πυλαία.

“Ηλικιακά”, η εταιρεία μάλλον δεν προσδιορίζεται ως startup καθώς έχει δημιουργηθεί ήδη από το 2004 και έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής επτά παιχνίδια, ωστόσο μέσα στο 2013 “σήκωσε” χρηματοδότηση “σποράς” 430.000 ευρώ από το ταμείο Jeremie-Openfund και επενδυτικούς “αγγέλους” στην πρώτη – τότε – VC επένδυση σε εταιρεία από την Θεσσαλονίκη. Στόχος της χρηματοδότησης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της ίδιας τεχνολογίας της εταιρείας, η κυκλοφορία νέων παιχνιδιών σε διαφορετικές πλατφόρμες και αγορές και φυσικά η διεύρυνση της ομάδας της εταιρείας. Οι δύο συνιδρυτές της εταιρείας Αργύρης και Δημήτρης Μπεντίλας αποτελούν δύο από τα παλαιά μέλη του ελληνικού τεχνολογικού “οικοσυστήματος” έχοντας παρουσιάσει την Total Eclipse στο κοινό του Open Coffee της Αθήνας ήδη από 2009, πριν δηλαδή τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Openfund από τους διοργανωτές των συναντήσεων του Open Coffee Γιώργου Κασσελάκη και Γιώργου Τζιραλή και το Venture Capital & Private Equity του Ομίλου Πειραιώς.

Η εταιρεία, μάλιστα, ήταν σε θέση να προσελκύσει ακόμη και επαγγελματίες από το εξωτερικό για την νέα της ομάδα, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την κυκλοφορία του επόμενου τίτλου της για το λειτουργικό iOS στις 3 Απριλίου με τίτλο “Fashion Getaway“.

Total Eclipse Logο 454280

SociallGreen
Η SociallGreen είναι μία startup με έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα που μετατρέπει την καθημερινή διαδικασία της ανακύκλωσης σε ένα διαδικτυακό κοινωνικό παιχνίδι.

Η πρώτη “γνωριμία” της ελληνικής startup “σκηνής” έγινε μέσα από τη συμμετοχή της σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως η παρουσίαση ενώπιον του Startupbootcamp MobilityXL στην Αθήνα και η έκθεση στο Web Summit του Δουβλίνου. Η ιδέα – η οποία είχε λάβει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό επιχειρηματικού πλάνου Ennovation 2012 – επιτρέπει σε όσους ανακυκλώνουν να επιβραβεύονται.

Συγκεκριμένα, αποτελείται από έναν πρωτότυπο κάδο απόρριψης ανακυκλώσιμων συσκευών και υλικών και μία web και mobile εφαρμογή, μέσω της οποίας ο χρήστης συλλέγει, κάθε φορά που ανακυκλώνει, πόντους, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώνει σε συνεργαζόμενες εταιρείες ή οργανισμούς οι οποίοι επιβραβεύουν τις “πράσινες” πράξεις.

Από τον Οκτώβριο η startup συνεργάζεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος για τη δοκιμαστική λειτουργία του κάδου ανακύκλωσης, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει και η εφαρμογή για web, iOS και Android. Η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές για την τοποθέτηση του κάδου σε έξι σημεία, ενώ η πρώτη συνεργασία είναι ήδη γεγονός με τους χρήστες να εξαργυρώνουν τους πόντους που θα συγκεντρώνουν όταν διατεθεί η εφαρμογή σε δωρεάν ποδήλατο στο ThessBike.

sociallgreen 230260Ο Δημήτρης Ντέμπος, συνδημιουργός της SociallGreen, έχοντας και την εμπειρία του startup “οικοσυστήματος” της Αθήνας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα “Κυψέλες Επιχειρηματικότητας“, είναι κατάλληλος για να περιγράψει μερικές από τις διαφορές των δύο πόλεων σε ό,τι αφορά στις startups.

Η αγορά στην Θεσσαλονίκη είναι μικρή και μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, καθώς όλοι οι decision makers βρίσκονται στην Αθήνα. Η κοινότητα είναι μικρότερη και πιο ανώριμη, άρα προσφέρει λιγότερες επαφές με ανθρώπους ίδιας νοοτροπίας. Στην πόλη υπάρχει ένας μόνο συνεργατικός χώρος, κάτι που μειώνει τις δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών, ενώ η απουσία “εκκολαπτηρίων” μειώνει τις ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν. Τέλος, οι startups και οι σχετικές εκδηλώσεις είναι λίγες, κάτι που δυσκολεύει την από κοντά παρακολούθηση ανάλογων εγχειρημάτων“, αναφέρει σε επικοινωνία του με το EMEAgr ο Δημήτρης Ντέμπος.

Ο μοναδικός συνεργατικός χώρος φιλοξενίας νέων επιχειρηματικών ομάδων και επαγγελματιών στην πόλη είναι το coho – the co-working home, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος του 2013. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη της προς το EMEAgr η συνιδρύτρια του χώρου Φώφη Μιμή-Σαλτιέλ, το τοπικό οικοσύστημα είναι περιορισμένο. “Υπάρχει έμπνευση και δυναμικό αλλά λείπει η τόλμη. Χρειάζεται περισσότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά“, τονίζει σε νεότερη επικοινωνία της με το EMEAgr.

Thessaloniki_124853727_

Swapdom
Η Swapdom είναι μία εταιρεία με έδρα στην Καλαμαριά, η οποία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίζει ανταλλαγές κλειστού βρόχου που μπορούν να πραγματοποιούνται από πολλαπλά συμβαλλόμενα μέρη και μεταξύ οιουδήποτε αριθμού ατόμων. Ο αλγόριθμος αυτός βελτιώνει δραματικά την αποτελεσματικότητα των ανταλλαγών χωρίς χρήματα, επιτρέποντας την πραγματοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανταλλαγών μέσα στο ίδιο σημείο, την στιγμή που σήμερα οι ανοιχτοί βρόχοι που αφήνουν παρόμοια συστήματα επιτρέπουν την πραγματοποίηση μόνο κάποιων εκατοντάδων συναλλαγών.

Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2013, από τους αδελφούς Πέτρο και Γιώργο Γεωργόπουλο, και ήλθε στο “προσκήνιο” μετά την επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Odyssey Jeremie Partners για την ανάπτυξη και λειτουργία του πρώτου site ανταλλαγών ειδών μεταξύ καταναλωτών με βάση τον αλγόριθμό της και την ίδρυση και στελέχωση κεντρικού γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Η πλατφόρμα λανσαρίστηκε δοκιμαστικά τον Οκτώβριο και επισήμως τον Νοέμβριο του 2013, έτυχε σημαντικής προβολής από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και fashion blogs, ενώ στο τέλος του 2013 είχε λάβει 27 αιτήματα ανταλλαγών, βοήθησε τους χρήστες της να ολοκλήρωσουν 9 ανταλλαγές και αριθμούσε σχεδόν 4.000 φωτογραφίες αντικειμένων προς ανταλλαγή καταχωρημένες στην πλατφόρμα της. Μάλιστα, από τον Φεβρουάριο του 2014, η πλατφόρμα πρόσθεσε μία νέα κατηγορία ειδών για ανταλλαγή – συγκεκριμένα, παιδικά ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια κλπ. – μετά από την ανάδραση που έλαβε από τους χρήστες της, καθώς αρχικά ήταν ανοιχτή για ρούχα, αξεσουάρ και άλλα αντικείμενα μόδας, ενώ κάθε λίγους μήνες η πλατφόρμα θα “ανοίγει” και νέες κατηγορίες αναλόγως ως προς τα “θέλω” των χρηστών της.

swapdom 454170

Η Swapdom, όπως και η Total Eclipse, είναι από τις λίγες νέες, αμιγώς τεχνολογικές εταιρείες από την ελληνική περιφέρεια που έχουν χρηματοδοτηθεί από τα νέα επενδυτικά ταμεία που δημιουργήθηκαν  στο τέλος του 2012 (άλλες περιπτώσεις είναι εταιρείες όπως η incrediblue από τον Βόλο ή Singularity Lab από την Χαλκίδα), ωστόσο σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός μηχανισμού προετοιμασίας startups από την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος για την χρηματοδότησή τους, το PJ Tech Catalyst Fund, ο επενδυτικός “βραχίωνας” του Venture Capital & Private Equity του Ομίλου Πειραιώς για τον τομέα του ICT, συνεργάζεται με την Innovation Farm, η οποία λειτουργεί τα προγράμματα επιχειρηματικής “επιτάχυνσης” Stage One σε πόλεις της περιοχής.

Όπως τονίζει σε επικοινωνία του με το EMEAgr, ο Αργύρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Innovation Farm, στην περιοχή “ο ‘πληθυσμός’ των startups και των απασχολουμένων πέριξ αυτών αυξάνεται στην περιοχή. Ίσως οι δεύτεροι με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σαφέστατα υπάρχουν σημαντικά κενά όσο αφορά τον μέσο βαθμό ετοιμότητας μιας νεοφυούς ομάδας όπως διαπιστώνουμε εδώ και καιρό, αλλά χρόνο με τον χρόνο το επίπεδο βελτιώνεται και παρουσιάζονται νέα πολύ ενδιαφέροντα σχήματα“. Ο Αργύρης Σπυρίδης εφιστά την προσοχή στον “πληθωρισμό των ευσήμων που δημιουργείται από το ευρύτερο ‘buzz’ των διαγωνισμών κλπ., που δίνει την εντύπωση ότι σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει και μια startup“, ενώ ως συνδιοργανωτής του περυσινού Startup Weekend Thessaloniki, αναφέρει λίγους μήνες πριν τη δεύτερη διοργάνωση ότι “το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η ελπίδα της επιτυχίας, που αν και στατιστικά είναι μικρή, δεν παύει να είναι πραγματική και δημιουργεί μια δυναμική, που παρασύρει θετικά τους ανθρώπους και σταδιακά αλλάζει το τοπίο. Το οικοσύστημα αλλάζει σιγά-σιγά και ‘Βαλκανικά’“.

stage one_logo_2013_454280

Evil Window Dog
Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα επίσης την Καλαμαριά, γύρω από την οποία δημιουργήθηκε πολύ μεγάλος “θόρυβος” πριν λίγες εβδομάδες, μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής Horizon, η οποία επιτρέπει στα κινητά τηλέφωνα να βιντεοσκοπούν πάντοτε σε οριζόντια διάσταση, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες κρατούν τις συσκευές.

Η εφαρμογή πρωτοπαρουσιάστηκε σε δημοφιλή τεχνολογικά blogs των ΗΠΑ και στη συνέχεια τόσο η ίδια όσο και η εταιρεία και οι δημιουργοί της “παρέλασαν” από τα ελληνικά τεχνολογικά και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Μέσα σε λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της η εφαρμογή βρέθηκε στην κορυφή της κατηγορίας των εφαρμογών επί ππληρωμή του ελληνικού AppStore και κατέκτησε υψηλές θέσεις στα αντίστοιχα καταστήματα άλλων χωρών. Μάλιστα, η εφαρμογή βραβεύθηκε προσφάτως ως τρίτη καλύτερη εφαρμογή για βίντεο στο διαγωνισμό Best App Ever.

Μπορεί, βεβαίως, η Horizon να ήταν το αποκαλούμενο “breakthrough” της εταιρείας, ωστόσο οι Στέλιος Πετράκης και Πέτρος Δουβαντζής, developers και ιδρυτές, ήδη από το 2012 είχαν δημιουργήσει άλλες δύο αξιόλογες εφαρμογές: Το Soundbeam, το οποίο οπτικοποιεί τα κύματα που δημιουργεί ένας ήχος, ακόμη και είναι τόσο μικρός που δεν γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί (το σχεδιαστικό μέρος της εφαρμογής από τον βραβεύθηκε μάλιστα κατα τα περσινά ΕΒΓΕ), και το Anagramma, το οποίο δημιουργεί όλους τους πιθανούς αναγραμματισμούς μίας ομάδας γραμμάτων, επιτρέποντας στους χρήστες να δοκιμάσουν την ορθογραφία τους ή απλώς να “κλέψουν” στην επόμενη παρτίδα Scrabble.

Η εταιρεία κυκλοφόρησε προσφάτως τη δεύτερη έκδοση της Horizon, με υποστήριξη για 7 νέες γλώσσες, ενώ ήδη δουλεύει στην τρίτη έκδοση της εφαρμογής για iOS, καθώς και για μία Android έκδοση. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσε ακόμη σχέδια για νέες εφαρμογές (ένα iOS game με τιτλο The Last Priestess πάντως φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στα σκαριά), επικεντρώνοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της Horizon, η οποία εξακολουθεί να “πουλάει σαν ζεστό καρβέλι” σε πολλές χώρες του κόσμου.

evil window dog 454280

Πέραν των νέων startup εταιρειών που δημιουργούνται και ανέρχονται στην πόλη, σημαντικά είναι τα βήματα για την ανάπτυξη και την “καλλιέργεια” του τοπικού οικοσυστήματος. Το ρόλο που έπαιξε το Open Coffee για την ανάπτυξη της αθηναϊκής κοινότητας επιχειρεί να διαδραματίσει και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι συναντήσεις διεξάγονται από τον Οκτώβριο του 2007. “Πολλά έχουν αλλάξει από την πρώτη συνάντηση μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε με 7 συμμετέχοντες και ξεπέρασε σε ειδικές περιπτώσεις τους 250, ενώ σε κάθε συνάντηση θα συναντήσει κανείς τουλάχιστον 150 άτομα διαφόρων ηλικιών με διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές μεταξύ τους δεξιότητες. Υπολογίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν παρευρεθεί στις συναντήσεις του Open Coffee μέχρι σήμερα, ενώ είναι αρκετά τα παραδείγματα ανθρώπων που βρήκαν συνεργάτες, ξεκίνησαν startups και έκαναν φιλίες μέσα από αυτό το καθιερωμένο μηνιαίο ραντεβού. Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη έχει επιδείξει λίγες σε αριθμό ομάδες ή startups τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των κατοίκων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που διαθέτει, καθώς επίσης και μερικών αρκετά πετυχημένων εταιριών πληροφορικής που έχει ή είχε στο παρελθόν“, τονίζει σε επικοινωνία του με το EMEAgr, ο Γιώργος Γάτος, τρέχων συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και συνιδρυτής της startup incrediblue.

Μία φιλόδοξη προσπάθεια για την ανάδειξη και υποστήριξη της πόλης – σε κρατικώς θεσμικό περιβάλλον – είναι η σχεδιαζόμενη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με διαχειριστικό φορέα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία συγκεντρώνει 12 ερευνητικούς φορείς και φορείς στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσ/νίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας/ Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, Τεχνόπολη, θερμοκοιτίδα i4G, θερμοκοιτίδα Thermi, Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος). Η ζώνη στοχεύει στην σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα σε τομείς όπου υπάρχει κρίσιμη μάζα ερευνητικού δυναμικού και επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέας ροής έναρξης καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επί παραδείγματι, προσφάτως ανακοινώθηκε η πρόθεση για τη δημιουργία ενός “συνεργατικού χώρου ιδεών” στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ“, όπου θα συνεργάζονται νέοι με ιδέες, έμπειροι επιχειρηματίες-επαγγελματίες και εν γένει άνθρωποι της αγοράς. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, υπάρχει η καταρχήν θετική προσέγγιση από πλευράς του ΔΣ του “ΝΟΗΣΙΣ” καθώς και η θετική σύμφωνη γνώμη από την εποπτεύουσα αρχή της ΑΖΚ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης σκοπεύει να την πλαισιώσει με μια σειρά δραστηριοτήτων (mentoring- ενθάρρυνση, coaching-προετοιμασία, training-εκπαίδευση) και εκδηλώσεων, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ειδικοί.

Thessaloniki_466602399_

Το startup “οικοσύστημα” της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πληθυσμιακά πόλης της χώρας και με σημαντικό αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών τεχνολογίας, βρίσκεται όπως γίνεται αντιληπτό ακόμη στα “βρεφικά” στάδια, ακολουθώντας το αντίστοιχο αθηναϊκό, το οποίο – κατ’ αναλογίαν – βρίσκεται στα “παιδικά” στάδια.

Το παράδειγμα, ωστόσο, που θέτουν οι προαναφερθείσες εταιρείες, δημιουργεί αισιοδοξία για την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ