Οι νέοι επιχειρηματίες που θα φιλοξενήσει το Orange Grove

Με μία εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης άνοιξε τις “πόρτες” του ο χώρος φιλοξενίας και “εκκόλαψης” νέων εταιρειών της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης. Ο πρέσβης του βασιλείου της Ολλανδίας, Γιαν Φερστέιχ, παρουσίασε την πρώτη “φουρνιά” ομάδων που θα φιλοξενηθούν στο χώρο που βρίσκεται στο κτήριο της πρεσβείας.

Σήμερα Τετάρτη το Orange Grove πραγματοποιεί τα επίσημα εγκαίνιά του με ένα μεγάλο opening event στο οποίο θα συμμετέχουν οι Πήτερ Οικονομίδης, Πωλ Ευμορφίδης, Μύριαμ Φαν Πράαχ, Ρόμπιν Σλάκχορστ και Δημήτρης Ρόκος

Ο Γ. Φερστέιχ στην σύντομη ομιλία του εξήγησε ότι σκοπός της δημιουργίας του χώρου ήταν να συμβάλει η πρεσβεία στη μείωση του προβλήματος της ανεργίας και ιδίως των νέων και ότι το Orange Grove είναι η “μικρή” συνεισφορά της πρεσβείας στην αλλαγή που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία ώστε να κινηθεί προς τα εμπρός. Στόχος είναι η “διαρροή εγκεφάλων” που παρατηρείται στην Ελλάδα, λόγω και της κρίσης, να μετατραπεί σε “κινητικότητα εγκεφάλων” μέσω της ελληνοολλανδικής υποστήριξης των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Όπως τόνισε ο Γ. Φερστέιχ, η προσπάθεια της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα έχει και την υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς τόσο ο υπ. Εξωτερικών της χώρας όσο και ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup και υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ενήμεροι και στηρίζουν την πρωτοβουλία της πρεσβείας.

“Έφτασα στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012. Έχοντας συναντήσει πολλούς ανθρώπους μέχρι τώρα, διαπίστωσα πόσο δύσκολη πρόκληση ήταν η ανεργία των νέων. Σαν αποτέλεσμα ένα σημαντικό νούμερο νέων Ελλήνων μετακόμισε στην Ολλανδία για σπουδές. Ενώ κατ’ αρχήν η διεθνής ανταλλαγή φοιτητών είναι πολύ θετική, στην υπάρχουσα κατάσταση, δημιουργείται ο κίνδυνος της ‘διαρροής εγκεφάλων’. Μαζί με την ελληνοολλανδική επιχειρηματική κοινότητα συζητήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να μετριάσουμε την διαρροή τονώνοντας συγχρόνως την κινητικότητα: δημιουργώντας μια αμφίδρομη κινητικότητα των νέων επιχειρηματιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Συζητήσαμε με επιχειρήσεις, με κορυφαία πανεπιστήμια και με Έλληνες απόφοιτους Ολλανδικών Πανεπιστημίων και αναπτύξαμε την ιδέα του Orange Grove. Ένας ακόμα λόγος για την Πρεσβεία ήταν για να δείξουμε τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η συνεργασία στην Ευρώπη. Προχωρούμε με θετικές ενέργειες για να βγούμε από το σημερινό αρνητικό κλίμα”, τόνισε στην ομιλία του ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα.

orange grove space 454280

Το Orange Grove προσφέρει στην κάθε συμμετέχουσα νεοσύστατη εταιρία έναν έμπειρο μέντορα από τους αρκετούς επιχειρηματίες της ομάδας του. Θα υπάρξουν εβδομαδιαίες διαλέξεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ, κλπ.) αλλά και πιο εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με γνωστά πανεπιστήμια, όπως ένα bootcamp για το πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα στέρεο επιχειρηματικό πλάνο.

Οι νέοι επιχειρηματίες
Ελένη-Ροξάνη Κουτσολουκά (Πληροφορική & Μεταφορές): Γεννημένη στην Ολλανδία – Κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Business logistics από το Vrije Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Θα δουλέψει πάνω σε ένα σύστημα, το οποίο θα βελτιώσει τις μεταφορές και τα logistics.

Μιχαήλ Συνοδίνος (Πληροφορική): Ο Μιχαήλ έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην διεθνή επιχειρηματικότητα και οικονομία στο Πανεπιστήμιο Corvinus που βρίσκεται στην Ουγγαρία. Η ιδέα του αφορά σε σύστημα εντοπισμού για ναυσιπλοείς.

Χριστίνα Στριμπάκου (Γεωργικά Προϊόντα/Τρόφιμα): Γεννημένη στην Ελλάδα. Έχει πτυχίο στις ανθρωπιστικές τέχνες από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η Χριστίνα έχει ήδη ξεκινήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και παράγει συσκευασμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία “LIA cultivators”. Η νέα επιχειρηματίας με προσανατολισμό στις εξαγωγές προσβλέπει στην ανάπτυξη του marketing και στην περαιτέρω προώθηση του προϊόντος. Η Χριστίνα έχει τρεις συνέταιρους τους: Δημήτριο Ντρούλια (τεχνικός υποστήριξης), Σταύρο Μαρτίνο (Αρχιτέκτονας), Κων/νο Στριμπάκο (Συνιδρυτής).

Monique van Hulst (Τουρισμός): Γεννημένη στην Ολλανδία, η Μονίκ διευθύνει το “Let’s meet in Athens”. Μία επιχειρηματίας που προσφέρει περιηγήσεις στο κέντρο της Αθήνας (η εξερεύνηση γίνεται με τα πόδια, με ποδήλατο και φυσικά περιηγήσεις για καλό φαγητό). Μέσα στο Orange Grove η Μονίκ θα ήθελε να εργαστεί πάνω στο περαιτέρω marketing & branding της επιχείρησης της.

orange grove teamsΑθηνά Πίτα (Διδασκαλία): Η Αθηνά σπούδασε Διεθνείς σχέσεις στην Ελλάδα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές της στην Γαλλία στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Η ιδέα της είναι να δουλέψει πάνω σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Χρήστος Πάστρας (Γεωργικά Προϊόντα/Τρόφιμα): Ο Χρήστος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και ζει στην Ολλανδία. Έχει σπουδάσει Διοικητική Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελείωσε το μεταπτυχιακό του στην Διαχείριση Περιβαλλοντικών Πόρων στο Vrije Universiteit του Άμστερνταμ. Θέλει να εξάγει ελληνικά προϊόντα σε Ολλανδούς και άλλους καταναλωτές. Ο Χρήστος έχει ακόμα δυο συνεργάτες τους: Μάνο Παστρελάκη και Χρήστο Χρηστοφορίδη.

Σοφία Μπελόκα (Υγεία και Άθληση): Η Σοφία έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Σπούδασε Γυμναστική Ακαδημία στην Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε το πρώτο μάστερ της στην προσαρμοσμένη Φυσική Δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο και το δεύτερο στην Διοίκηση αθλητικών επιχειρήσεων στο Solvay Business School στις Βρυξέλλες. Συνέχισε με το διδακτορικό της στην Φυσιολογία της Άσκησης. Η ιδέα της είναι να δουλέψει ένα πρότζεκτ πάνω στον αθλητισμό και την ευεξία.

Νίκος Καβούνης (Γεωργικά Προϊόντα/Τρόφιμα): Ο Νίκος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και τελείωσε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο πανεπιστήμιο της Λάρισας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Σιάτλ πάνω στο Marketing. Σκοπός του είναι να ιδρύσει μια επιχείρηση εξαγωγής κρασιού και να δει την επιχείρηση του να μεγαλώνει με την προώθηση των ελληνικών κρασιών παγκόσμια.

Αλέξανδρος Μέλης-Χρυσικός (Συμβουλευτική): Ο Αλέξανδρος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη ως Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός και το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο του Sheffield στο Marketing, στη Διαφήμιση και στις Δημόσιες Σχέσεις. Θέλει να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα που να εξορθολογεί τη προσφορά και τη ζήτηση στον τομέα των χορηγιών.

Ο χώρος
Μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού το έργο προσπαθεί μέσα σε 450 τετραγωνικά μέτρα να εμπνέει τον χρήστη, τον νέο επιχειρηματία, ενσωματονοντάς στην μελέτη βασικά σημεία αρχής του Orange Grove project, που είναι κινητικότητα, ευελιξία και συνδεσιμότητα.

Κινητικότητα
Εκφράζεται με τη δημιουργία κινητών στοιχείων. Όλα τα έπιπλα, οι θέσεις εργασίας και συνεργασίας, ακόμα και ο κλειστός χώρος συσκέψεων, έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ελεύθερη μετακίνησή τους στο χώρο.

Ευελιξία
Μέσω της κινητικότητας των στοιχείων του χώρου επιτυγχάνεται η πλήρης ευελιξία και προσαρμογή σε κάθε δυνατή χρήση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί επιτρέποντας κάθε μορφή συνεργασίας. Μετακινούμενα διαχωριστικά ενισχύουν την ευελιξία που προσφέρεται, από τη μοναδιαία εργασία μέχρι τη φιλοξενία ενός συνεδρίου 250 ατόμων.

Συνδεσιμότητα
Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συνδεσιμότητα. Η ευκολία που υπάρχει για την οποιαδήποτε διάταξη, μετακινώντας τα έπιπλα, συνοδεύεται και από αντίστοιχη ευκολία στη σύνδεση της μονάδας εργασίας με τις επιτοίχιες πρίζες και κατά προέκταση με όλο τον κόσμο.

orange grove diataxeis 454280

Το project πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με υποστήριξη από Ολλανδικές και Ελληνικές εταιρείες και οργανισμούς. Πρόθεση όλων ήταν η κατασκευή να κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών να διατεθεί στις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες του χώρου. Το γεγονός όμως αυτό αποτέλεσε πρόκληση, ώστε η μέγιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς τους μελλοντικούς χρήστες του χώρου. Έτσι ο χώρος διαμορφώθηκε με έντονα χρώματα, γραφιστικά και λεπτομέρειες σε βιομηχανικό ύφος με έντονη την παρουσία της Ολλανδίας, της Ελλάδας και φυσικά των πορτοκαλιών.

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο gfra architecture και συγκεκριμένα η ομάδα Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα, Φωτεινή Αναγνώστου. Τα γραφιστικά στοιχεία είναι της Δάφνης Ευαγγέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ