Οι ελληνικές startups που “έλαμψαν” το 2013 και αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν το 2014

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Το 2013 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “Startup Year” για την Ελλάδα, καθώς στη διάρκεια των 12 μηνών του έτους που ρίχνει αυλαία σε λίγα 24ώρα οι ελληνικές startups και οι ελληνικών συμφερόντων startup εταιρείες (η αναφορά αφορά τις startup που εδρεύουν στο εξωτερικό και τις οποίες διαχειρίζονται Έλληνες) κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 55 εκατ. δολάρια, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι “παραδοσιακές” επενδύσεις βρίσκονται μάλλον στο “ναδίρ”.

55 εκατ. δολ. “σήκωσαν” οι ελληνικές startups το 2013

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “Mature Year” για τις ελληνικές startups, οι οποίες πλέον έχουν “ξεφύγει” από αυτό που ονομάζουμε και ερμηνεύουμε ως startup, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, περνώντας δηλαδή σε πιο ώριμα εταιρικά στάδια.

Πριν όμως εντοπίσουμε και αναλύσουμε τις startups και τους κλάδους που θεωρούμε στο EMEAgr ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό οικοσύστημα το 2014, θεωρούμε ορθό να αναδείξουμε τις ελληνικές startup εταιρείες οι οποίες πρωταγωνίστησαν και ξεχώρισαν, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, το 2013. Για λόγους συντομίας, θα περιοριστούμε σε τρεις μόνο εταιρείες, αυτές που θεωρούμε ότι σημείωσαν την καλύτερη πορεία μέσα στο 2013.


Οι “πρωταγωνιστές” του 2013

BugSense
Κατάφερε να κάνει το όνειρο του κάθε Έλληνα startuper πραγματικότητα. Με μόλις 110.000 δολάρια επένδυση, από το εξωτερικό, καθώς τα ελληνικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια και οι Έλληνες επενδυτές τους γύρισαν “επιδεικτικά” την πλάτη, οι ιδρυτές και η ομάδα της BugSense κατάφεραν, με σκληρή δουλειά και “αντάρτικες” αρχικά τακτικές marketing (μέσω των κοινωνικών δικτύων), να “σηκώσουν” περί τα 8-10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την πληροφόρηση του EMEAgr, από την εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Splunk, αποτελώντας πλέον μέρος της αμερικανικής εταιρείας η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό ποσό που η ομάδα της BugSense έλαβε από την Splunk, όπως και το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, δεν έχει γίνει γνωστό. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε με πρώτη πώληση ύψους 100 δολαρίων και έφτασε να κάνει ημερήσιες πωλήσεις μέχρι και 5.500 δολαρίων, καταγράφοντας μηνιαία ανάπτυξη 15 έως 25% μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς από την Splunk. Πλέον, η ομάδα της BugSense θα διαχειρίζεται από τα γραφεία στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο τον τομέα mobile της Splunk, όπου δεν είχε πρωτύτερα παρουσία.


Taxibeat

Για κάποιους θεωρείται η πιο επιτυχημένη ελληνική startup εταιρεία. Η αλήθεια είναι ότι το Taxibeat αποτελεί σημείο αναφοράς για το ελληνικό οικοσύστημα, σηκώνοντας μεγάλος “βάρος” συνολικά, αποτελώντας “οδηγό” και για τους νεότερους startupers, αλλά και το μεγάλο “στοίχημα” για την εξέλιξη όλου του οικοσυστήματος. Το 2013 έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για το Taxibeat, καθώς η ελληνική εταιρεία κατάφερε να “σηκώσει” συνολικά κεφάλαια ύψους 6 εκατ. δολ. (και συνολικά 7,3 εκατ. δολ. από το 2011 που ιδρύθηκε), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το λανσάρισμα της εφαρμογής στην Πόλη του Μεξικού και για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά τς Βραζιλίας, ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, δύο κορυφαίων γεγονότων που θα βάλουν την χώρα της Λατινικής Αμερικής στο “στόχαστρο”. Το Taxibeat διαγράφει μία πολύ αισιόδοξη πορεία στην ήπειρο (όπου οι αναδυόμενες οικονομικές προοπτικές και η εξοικείωση του πληθυσμού με την τεχνολογία, την έχουν βάλει στο “στόχαστρο” πολλών αντίστοιχων εφαρμογών ταξί, με μεγαλύτερη “δύναμη πυρός” κεφαλαίων), καθώς καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 25% του συνολικού στόλου ταξί σε Σάο Πάουλο και Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις έξι χώρες όπου δραστηριοποιείται το Taxibeat διαχειρίζεται συναλλαγές που ξεπερνούν τα 40 εκατ. δολ. σε αξία, ενώ εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 18% ανά μήνα. Το 2014 αναμένεται να εμφανίσει επιπλέον ανάπτυξη, καθώς εκτός της επέκτασης στη Βραζιλία, το Taxibeat προγραμματίζει λανσάρισμα σε δύο ακόμη χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στην Νότιο Ευρώπη.


AbZorba Games

Η χρονιά για την AbZorba “κλείνει” επίσης ιδανικά, καθώς μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τοποθετείται στην πρώτη θέση των mobile startups που προέρχονται από την Ελλάδα. Κατάφερε να ξεπεράσει τα 3.000.000 downloads, ένας αριθμός “ρεκόρ” για μια startup εταιρεία η καρδιά και η ψυχή της οποίας βρίσκονται στην Ελλάδα. Βεβαίως μιλάμε για μια εταιρεία που η στόχευση της ήταν από την αρχή το κοινό του εξωτερικού και ως εκ τούτου τοποθετήθηκε στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον στοιχείο, μάλιστα, είναι ότι η AbZorba βρίσκεται σε αναπτυξιακό “οργασμό” τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα με σχεδόν μηδενικά έξοδα μάρκετινγκ, καθώς από το 1 εκατ. downloads που “έπιασε” στους 18 πρώτους μήνες διάθεσης των παιχνιδιών της, χρειάστηκε μόλις εννιά μήνες για τα 2 εκατ. και μόλις τρεις μήνες για τα 3 εκατ. downloads. Ταυτόχρονα, η AbZorba Games κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς παρουσιάζει αύξηση 300% σε ετήσιο επίπεδο όσον αφορά στον τζίρο της, παρουσιάζει κερδοφορία με ποσοστά ανάπτυξης 20-30% κάθε μήνα και αναμένει να κλείσει τον Ιανουάριο του 2014 με αύξηση εσόδων κατά 900% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012. Τέλος, η εταιρεία κατάφερε μέσα στην χρονιά να συνάψει μια σημαντική συμφωνία με την Tango, μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως mobile αλλά και web πλατφόρμες επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων κειμένου και βιντεοκλήσεων, μέσω της οποίας η ελληνική startup απέκτησε πρόσβαση στη βάση χρηστών της Tango, η οποία ξεπερνά τα 138 εκατ. H AbZorba σε κάθε περίπτωση αναμένουμε ότι θα έχει να μας “πει” πολλά ακόμη και το 2014, καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι εκτός από τους δύο γύρους χρηματοδοτήσεων που έχει δεχτεί από τον Βρετανό επενδυτή Lawrence Howe, η εταιρεία έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον και άλλων – διεθνών – επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, μέσα στο 2014 η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει μία συμφωνία στις ΗΠΑ που θα τη φέρει να συνεργαστεί με μία από τις πλέον κορυφαίες αμερικανικές φίρμες. Άλλωστε ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία – δηλαδή τα social casino mobile games – εμφανίζεται ιδιαίτερα “hot” στο εξωτερικό, με την Plumbee, μία αντίστοιχη εταιρεία από το Λονδίνο να “σηκώνει” πρόσφατα 14 εκατ. δολ. χρηματοδότηση από την ολλανδική εταιρεία Endemol (πρόκειται για την γνωστή εταιρεία που δημιούργησε το reality Big Brother).

 

Οι εταιρείες που θα πρέπει να προσέξουμε το 2014


Workable

Πρόκειται για μία από τις εταιρείες που αναμένουμε ότι θα ξεχωρίσουν μέσα στο 2014 στον ίδιο βαθμό που το έκαναν και οι εταιρείες που αναφέραμε προηγουμένως για τη χρονιά που φεύγει. Η εμπειρία των ιδρυτών της Workable στον τομέα των προσλήψεων μίας εταιρείας τους έχει επιτρέψει να χτίσουν ένα “δυνατό” προϊόν, γνωρίζοντας καλύτερα “από μέσα” τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα τέτοιο προϊόν. Βεβαίως ο χώρος αυτός περιλαμβάνει πολλές άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν παρόμοια λογισμικά – για να μην αναφέρουμε τα καθιερωμένα λογισμικά διαχείρισης προσωπικού και προσλήψεων – ωστόσο η τακτική που ακολουθεί η εταιρεία στοχεύοντας σε άλλες startup εταιρείες (καθώς είναι οι πιο πιθανές να πραγματοποιήσουν συνεχείς προσλήψεις και άρα να χρειαστούν ένα τέτοιο λογισμικό) φαίνεται πως αποδίδει “καρπούς”, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο Web Summit, όπου προσέλκυσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, το 2014 αναμένεται να φέρει σύντομα νέα για την εταιρεία και σε επενδυτικό επίπεδο, καθώς όπως έχει δηλώσει δημόσια ο ιδρυτής Νίκος Μωραϊτάκης η Workable βρίσκεται κοντά σε μία επενδυτική συμφωνία που θα προκαλέσει “αίσθηση”.


Intelen

Τα νέα για την Intelen τα αναμένουμε μέσα στο 2014 από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου φαίνεται να στοχεύει για την περαιτέρω επέκτασή της. Η εταιρεία έχει συνολικά “σηκώσει” πάνω από 2 εκατ. δολ. από επενδυτές και 1,5 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μέσα στο 2013 ανακοίνωσε τη μεταφορά της έδρας της στην Νέα Υόρκη και την ίδρυση εμπορικού γραφείου στην Φλόριντα. Η εταιρεία έχει κλείσει συμβόλαια για από κοινού συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές ενεργειακών μετρητών στις ΗΠΑ. Ήδη ανακοινώθηκε η συνεργασία με την Continental Control Systems, με έδρα το Κολοράντο, ενώ έχει εξαγγείλει νέους πελάτες σε Φλόριδα, Καλιφόρνια, Βοστόνη, Νέα Υόρκη και Γιούτα. Ταυτόχρονα, πριν λίγες μέρες η Intelen κυκλοφόρησε και την mobile εφαρμογή που σχεδίαζε τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας στην πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης στοιχεία gamification, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον από υφιστάμενους και νέους πελάτες.


Intale

Πρόκειται για την πρώην iKiosk (το οποίο διατηρείται ως προϊόν), η οποία μετά από μία σημαντική επένδυση ύψους 350.000 ευρώ από το PJ Tech Catalyst Fund και ιδιώτες επενδυτές πρόκειται μέσα στο 2014 να επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο του λιανικού εμπορίου, ξεπερνώντας τα “όρια” του περιπτέρου για το οποίο έγινε γνωστό. Το i-Kiosk ξεκίνησε το 2010, ενώ σήμερα μετρά εκατοντάδες πελάτες στο χώρο της μικρολιανικής, καταγράφοντας συνολικά συναλλαγές που ξεπερνούν τα 40 εκατ. σε αριθμό και τα 150 εκατ. ευρώ σε αξία. Μέσα στο 2014 η εταιρεία αναμένεται να λανσάρει νέα προϊόντα που – βασισμένα στο i-Kiosk – θα διασυνδέσουν και θα ενοποιήσουν τις μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες με τα σημεία μικρολιανικής πώλησης. Επίσης, στόχος της Intale είναι μέσα στο 2014 να γίνουν και κάποια βήματα προς το εξωτερικό φέρνοντας τα προϊόντα της σε αναδυόμενες αγορές που έχουν την φιλοσοφία της εντατικής λιανικής και του μικρού καταστήματος. Η Intale υπάρχει στην ελληνική startup “σκηνή” (ως i-Kiosk) από το 2010, ωστόσο θεωρούμε πως με την δραστηριοποίηση στον κλάδο του ευρύτερου λιανικού εμπορίου και την τοποθέτηση των λύσεών της σε κάποιες χώρες του εξωτερικού κοντά στα ελληνικά πρότυπα, το 2014 μπορεί να είναι η χρονιά που θα κάνει το μεγάλο “άλμα”.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε, βεβαίως, ότι εκτός από τις τρεις προηγούμενες εταιρείες (και πολλές ακόμη που για λόγους συντομίας αναγκαστήκαμε να αφήσουμε εκτός του άρθρου), αναμένουμε μέσα στο 2014 να αρχίσει να παράγει “καρπούς” και η συμμετοχή των ελληνικών startups σε προγράμματα incubation και acceleration. Ήδη μαθαίνουμε πως ορισμένες από αυτές κλείνουν επενδυτικές συμφωνίες, αλλά και εταιρικές συμφωνίες που θα δημιουργήσουν “θόρυβο” ακόμη και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι μέσα στο 2014 θα δούμε και τις πρώτες startups που θα “βγουν” μέσα από τα προγράμματα αυτά να σημειώνουν επιτυχίες.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ