Οι εγγυητικές “πνίγουν” τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (video)

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – με κυριότερο την απροθυμία των τραπεζικών ιδρυμάτων να καταβάλουν εγγυητικές επιστολές – ανέλυσαν σε συζήτησή τους με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιώργο Γιαννούση, εταιρείες και παραγωγικοί φορείς με εξωστρεφή δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο παρουσίασης του υπ. Ανάπτυξης καλών και κακών πρακτικών από τα προγράμματα χρηματοδότησης των εξωστρεφών εταιρειών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων “Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Ι & ΙΙ”, τα οποία χρηματοδότησαν τα προηγούμενα χρόνια δράσεις για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας μεγάλων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, όπως δράσεις δημοσιότητας, συμμετοχές σε εκθέσεις του εξωτερικού, αναδιάρθρωση παραγωγικών δομών κοκ. Παρουσιάστηκαν τα παραδείγματα δύο εταιρειών (Κυάνα και Δήμητρα), οι οποίες κατάφεραν μέσα από την κοινοτική χρηματοδότηση να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό σε υφιστάμενες, αλλά και σε νέες αγορές, τις οποίες κατάφεραν να “ανοίξουν, όπως η ρωσική.

Ωστόσο, οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι συνδέσμων και επιμελητηρίων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη συμμετοχή τους στα προγράμματα επιχορηγήσεων, αναφέροντας έλλειψη ρευστότητας που οδηγούσε σε τμηματική εκτέλεση των δράσεών τους, τη δυσκολία κατανόησης από τις κεντρικές υπηρεσίες της σημασίας δράσεων που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως το διαδικτυακό μάρκετινγκ, μεγάλες καθυστερήσεις σε απαντήσεις ή εγκρίσεις από τις κεντρικές υπηρεσίες, μη επιχορήγηση απαραίτητων δράσεων και άλλα.

Το κυριότερο πρόβλημα που ανέδειξαν οι παριστάμενοι στη συζήτησή τους με τον γενικό γραμματέα του υπ. Ανάπτυξης ήταν, ωστόσο, η απροθυμία των τραπεζών να καταβάλουν εγγυητικές επιστολές στις εταιρείες, προκειμένου να λάβουν τη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εταιρειών και των συνδέσμων, αυτό συμβαίνει ακόμη και σε υγιείς εταιρείες με “καθαρούς” ή κερδοφόρους ισολογισμούς, από τις οποίες ζητείται ακόμα και ολόκληρο το ποσό της εγγυητικής επιστολής σε μετρητά. Ο παραλογισμός του “cash collateral“, όπου ζητείται από τις εταιρείες να καταβάλουν οι ίδιες το ποσό για το οποίο θα εγγυηθεί η τράπεζα είναι καταστροφική για τα αναπτυξιακά σχέδια των ελληνικών εταιρειών, ανέφεραν οι παριστάμενοι.

Μάλιστα, ο Γιώργος Γιαννούσης ζήτησε από τους εκπροσώπους των συνδέσμων και των επιμελητηρίων να καταθέσουν φακέλους επιχειρήσεων στις οποίες οι τράπεζες αρνήθηκαν την καταβολή εγγυητικών επιστολών, προκειμένου να θέσει κάθε περίπτωση στις διοικήσεις των τραπεζών και να εξετασθεί κατά πόσον καλώς ή κακώς αυτές δεν δίδονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανέφερε ο γγ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, δεν είναι λύση η αφαίρεση της εγγυητικής επιστολής από τα απαιτούμενα για την κοινοτική ενίσχυση, καθώς τότε θα υπήρχε ο κίνδυνος χρηματοδότησης αφερέγγυων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης έγινε αναφορά και στον νέο τομεακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΣΕΣ 2014-2020 το οποίο θα αφορά στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία και το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπ. Ανάπτυξης, το πρόγραμμα ΕΠΑνΕκ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία”) έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την μετάβασης σε μία ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να αναστραφεί η οικονομική κατάσταση της χώρας μέσω της αύξησης της εξαγωγικής οικονομίας έναντι της εισαγωγικής.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι δράσεις εξωστρέφειας θα χρηματοδοτηθούν και από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αυτή τη φορά “χωρίς πλαφόν, όσο μπορεί να απορροφήσει η επιχειρηματική κοινότητα“, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Γιαννούσης. Οι νέες δράσεις θα ενσωματώνουν και την “εμπειρία” και τις αλλαγές που ζητούν οι επιχειρήσεις από τα προγράμματα “Εξωστρέφεια Ι & ΙΙ”, τα οποία ενέκριναν τα προηγούμενα χρήματα δημόσια χρηματοδότηση ύψους 90 περίπου εκατ. ευρώ.

Δείτε στο βίντεο δηλώσεις του Γ. Γιαννούση στο EMEA.gr μετά το τέλος της εκδήλωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ