Οι δύο πρώτες επενδύσεις 1,85 εκατ. ευρώ των Odyssey Venture Partners

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Παρ’ ότι το Odyssey Jeremie Partners ήταν ένα από τα τέσσερα επενδυτικά ταμεία που είχαν γίνει ήδη από τα τέλη του 2012 γνωστά ότι θα δραστηριοποιηθούν στην “αγορά” των VC επενδύσεων στην Ελλάδα (από το σχήμα των Odyssey Venture Partners των Θανάση Καλέκου και Σπύρου Τραχάνη, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων), εν τούτοις η πρώτη επένδυση στην οποία συμμετείχε έγινε γνωστή μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήταν πράγματι “εντυπωσιακή”:

Συνεπένδυση (την πρώτη του είδους στην Ελλάδα) 1,5 εκατ. δολαρίων στην Pinnatta από κοινού με το PJ Tech Catalyst Fund.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EMEAgr, που προέρχονται από διασταυρωμένες πηγές μέσα από την ίδια την ελληνική “σκηνή” των τεχνολογικών startups, η συμμετοχή στην επένδυση στην Pinnatta (και μάλιστα στο ύψους του 1 εκατ. δολ.) δεν ήταν παρά η τρίτη χρηματοδότηση για το Odyssey Jeremie Partners.

Είχαν προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπως πληροφορείται το EMEAgr, δύο επενδύσεις σε δύο ακόμη ελληνικές εταιρείες: επένδυση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στην eConais και επένδυση ύψους 750.000 ευρώ στη Swapdom. Σημαντικό στοιχείο, που αξίζει να τονισθεί, είναι ότι οι επενδύσεις αυτές προήλθαν για δύο “επαρχιακές” εταιρείες, καθώς η πρώτη βρίσκεται στην Πάτρα και η δεύτερη στην Θεσσαλονίκη.

Η eConais ιδρύθηκε το 2008 στην Πάτρα και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και πώληση ενσωματωμένων εξαρτημάτων Wi-Fi για εφαρμογές στον τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Το προϊόν-“σημαία” της εταιρείας, η πλατφόρμα WiSmart είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού που επιτρέπει στους πελάτες της εταιρείας να ενσωματώσουν εύκολα το στοιχείο της φορητής συνδεσιμότητας σε οποιοδήποτε προϊόν τους. Η εταιρεία διατηρεί σήμερα το κεντρικό της γραφείο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ώστε να συντονίζει τις πωλήσεις της στην αμερικανική ήπειρο, ωστόσο το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας παραμένει στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Στην εταιρεία είχε επενδύσει παλαιότερα και ο Γιώργος Περλέγκος, “βετεράνος” της τεχνολογίας και του Σίλικον Βάλλεϋ, πρώην ερευνητής στην Intel και ιδρυτής και πρώην πρόεδρος και CEO της Atmel, εταιρείας παραγωγής μικροτσίπ και συσκευών μνήμης, με αξία πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του EMEAgr, η χρηματοδότηση 1,1 εκατ. ευρώ της eConais από το Odyssey Jeremie Partners θα κατευθυνθεί προς την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, αλλά και την επέκταση των παγκόσμιων πωλήσεών της.

Η Swapdom, μία νέα εταιρεία που προέρχεται από την Θεσσαλονίκη, έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίζει ανταλλαγές κλειστού βρόχου που μπορούν να πραγματοποιούνται από πολλαπλά συμβαλλόμενα μέρη και μεταξύ οιουδήποτε αριθμού ατόμων. Ο αλγόριθμος αυτός βελτιώνει δραματικά την αποτελεσματικότητα των ανταλλαγών χωρίς χρήματα, επιτρέποντας την πραγματοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανταλλαγών μέσα στο ίδιο σημείο, την στιγμή που σήμερα οι ανοιχτοί βρόχοι που αφήνουν παρόμοια συστήματα επιτρέπουν την πραγματοποίηση μόνο κάποιων εκατοντάδων συναλλαγών. Η τεχνολογία της εταιρείας θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε εφαρμογές που αφορούν σε καταναλωτές (ανταλλαγή αγαθών ιδιοκτησίας τους), ωστόσο στο “οπλοστάσιο” της Swapdom υπάρχουν και εφαρμογές μεταξύ επιχειρήσεων, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε επόμενο στάδιο.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του EMEAgr, η επένδυση 750.000 ευρώ του Odyssey Jeremie Partners στη Swapdom θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη και λειτουργία του πρώτου site ανταλλαγών ειδών μεταξύ καταναλωτών με βάση τον αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με μία δεύτερη πληροφόρηση που έχει “συλλέξει” το EMEAgr, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία στρατηγικής ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις ΗΠΑ, με βάση την Καλιφόρνια, για την αναζήτηση πιθανών συνεργασιών και τη σύναψη συμφωνιών για τη χρήση του αλγορίθμου που έχει αναπτύξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ