ΟΑΕΔ: Ποιοί χάνουν το επίδομα ανεργίας

Εκτός επιδόματος ανεργίας καθώς και των άλλων παροχών που προσφέρει ο ΟΑΕΔ στους άνεργους (όπως φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και φθηνότερο ρεύμα της ΔΕΗ) αναμένεται να μείνουν 1,1 περίπου εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Ο λόγος έχει να κάνει με τα προγράμματα κατάρτισης. Στο εξής, οι συμμετέχοντες σε προγράμματα κατάρτισης θα διαγράφονται από τις λίστες του οργανισμού και όταν επανεγγραφούν δεν θα διατηρούν το στάτους του μακροχρόνια άνεργου που είχαν πριν, αλλά θα ξεκινούν πάλι από το μηδέν και θα θεωρούνται άνεργοι για πρώτη φορά.

Βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, με το νέο νόμο του υπουργείου Εργασίας (ν. 4430/2016 για την «Αλληλέγγυα Οικονομία»), όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΕΚ) θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, εκτός και αν πληρούν και τις τρεις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον 4 μήνες.
  2. Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος πριν από την έναρξή του στον ΟΑΕΔ.
  3. Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη από προηγούμενη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Όσοι δεν πληρούν τουλάχιστον 1 από τις τρεις προϋποθέσεις θα διαγράφονται και θα παγώνει το επίδομα ανεργίας. Με τη λήξη του προγράμματος ο ΟΑΕΔ θα τους ξαναδέχεται αλλά θα ξεκινούν σαν νέοι άνεργοι.

Να σημειωθεί ότι με τον νέο νόμο ο άνεργος δεν θα παίρνει το επίδομα ανεργίας, αλλά μόνο το επίδομα κατάρτισης, ενώ βάσει του προηγούμενου νόμου, του 2013, ο άνεργος έπαιρνε το επίδομα ανεργίας, στην περίπτωση που το επίδομα κατάρτισης ήταν μικρότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ