Ντάισελμπλουμ: “Έχουμε πρόοδο, αλλά οι θεσμοί δεν επιστρέφουν ακόμα”

Την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραδέχτηκαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι “οι θεσμοί δεν έρχονται τώρα στην Αθήνα” προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί “μόλις υπάρξει πρόοδος στα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά”. Σημείωσε ότι “πάντα υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει πρώτα να λύσουμε τα μικρά τεχνικά ζητήματα και μετά να πάμε στα μεγάλα, ή να ξεκινήσουμε με τα μεγάλα και κατόπιν να πάμε στα μικρότερα”, και τόνισε ότι “στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία, συμπλήρωσε”, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. “Δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τότε” προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι “υπάρχει ισχυρή βούληση” να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, αλλά παραμένουν ακόμη ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά του ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες για να κλειδώσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε επίσης λόγο για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν “σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα”.

“Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πριν, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία” είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι απόφαση είναι να αντιμετωπιστούν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα, με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, και μετά θα συζητηθεί επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τα μικρότερα ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ