Μουδιασμένος ο ξένος Τύπος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το σοκ που προκάλεσε στην Ευρώπη το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Διεθνούς Τύπου. 

Την επικαιρότητα, ασφαλώς, ανέτρεψε σήμερα το πρωί η παραίτηση Βαρουφάκη, αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο ξένος Τύπος αντιμετωπίζει μουδιασμένα τις εξελίξεις.

«Τεράστια πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρωζώνης» βλέπει ο βρετανικός Guardian στην έκβαση του δημοψηφίσματος, το οποίο βλέπει να πυροδοτεί «έναν σεισμό που μπορεί να εκτροχιάσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», γράφοντας ότι «η ετυμηγορία θέτει την ευρωπαϊκή ηγεσία ενώπιον της πιο βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης της και αφήνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ».

«Οδύσσεια» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της Liberation τη Δευτέρα, το οποίο θέτει το ερώτημα πώς μπορεί να ερμηνευθεί «το “όχι”που συνιστά οξύμωρο». «Απλά, λογικά, θα έλεγε κανείς πως η ψήφος της Κυριακής επισημοποιεί μία ξεκάθαρη ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και του “δύσκολου παιδιού” της» γράφει, βλέποντας αυτό το σχήμα να καταλήγει «στο ότι οι συνέπειες είναι γνωστές: Σκληρότατη λιτότητα στους Έλληνες που έχουν ήδη υποστεί αφαίμαξη, κίνδυνος διάρρηξης της νομισματικής ένωσης, χρυσά επιχειρήματα για τους εθνικιστές και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μεσίστιο».

Το γερμανικό Spiegel γράφει: «Τώρα ξεκινούν οι δύσκολες εβδομάδες». «Με το “όχι” στους ώμους του, ο Τσίπρας θέλει να πάρει καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές – σπάνια πρέπει να έχει ένας πολιτικό κάνει τόσο λανθασμένο υπολογισμό». «Η έξοδος από το ευρώ εμφανίζεται σχεδόν αναπόφευκτη, και ο δρόμος σκληρός» γράφει.

«Καμία βάση συνεργασίας πλέον» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της Sueddeutsche Zeitung, που συνήθως κρατά τους πιο χαμηλούς απέναντι στην Ελλάδα αλλά τώρα γράφει πως «το νηφάλιο συμπέρασμα του “όχι” είναι ότι με αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα έφτασε στο τέλος του δρόμου της στην Ευρωζώνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ