Μη κερδοσκοπική Startup σήκωσε 1 εκατ. δολ. μέσω equity crowdfunding

H Beta Bionics έχει καταφέρει πολλές πρωτιές: είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρεία στις ΗΠΑ η οποία προσφέρει μια πολύ σημαντική ιατρική συσκευή και η πρώτη του είδους που πήρε χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία (Public Benefit Corporation) ιδρύθηκε από τον Ed Damiano, έναν μηχανικό βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος είχε ένα σοβαρό κίνητρο να το κάνει: o γιος του πάσχει από διαβήτη Τύπου 1. Σκοπός της εταιρείας είναι να βοηθήσει την κοινότητα T1D της Αμερικής και όχι να βγάλει κέρδη για τους μετόχους της.

Η συσκευή – Τεχνητό Πάγκρεας – που σχεδιάζει ονομάζεται iLet και ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτόματα μεταφέρει την αναγκαία ινσουλίνη στη κυκλοφορία. Σε δεύτερη φάση εκτός από ινσουλίνη θα μεταφέρει και γλυκαγόνη, η οποία επίσης παράγεται από το πάγκρεας όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ χαμηλά, όπως για παράδειγμα μεταξύ των γευμάτων.
iLet
Και παρά το «ουτοπικό» του θέματος «μη κερδοσκοπική εταιρεία» στην Αμερική. και ειδικά για μια τέτοια συσκευή, η Beta Bionics έχει δεχτεί ήδη μια μεγάλη επένδυση 5 εκατ. δολ. απο την φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly η οποία καθόρισε την αξία της εταιρείας γύρω στα 100 εκατ. δολ.

Η καμπάνια της Beta Bionics έτρεξε στην πλατφόρμα της Wefunder μέσω της οποίας πρόσφερε μετοχές των 100 δολαρίων τη μια. 825 άτομα επένδυσαν πάνω από 1.000 δολάρια ο καθένας με συνέπεια να έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. δολ. το κεφάλαιο που συγκεντρώθηκε.

Αν και ήδη έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με το πρωτότυπο για να βγει η συσκευή στην αγορά χρειάζονται πιο εκτεταμένες δοκιμές σε ασθενείς οι οποίες θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2017 και απαιτούνται μεγάλα ποσά όπως και για τις απαραίτητες έρευνες. Για αυτό το λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει επιχορήγηση 15 εκατ. δολ. απο National Institutes of Health των ΗΠΑ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης που έκανε η Beta Bionics μέσω της πλατφόρμας Wefunder ακολουθεί τους νέους κανονισμούς REF CF των US Securities and Exchange Commission (SEC) και Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) των ΗΠΑ οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σε Startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πρόσβασης σε νόμιμη χρηματοδότηση από το ευρύ κοινό για ποσά από 100.000 έως 1.000.000 δολάρια.

Πηγή: Startupper.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ