Με 4ο μνημόνιο αντιμέτωπη η χώρα

Παρά το γεγονός ότι η τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι των θεσμών διαψεύδουν την ύπαρξη τετάρτου Μνημονίου μετά τη λήξη του τρέχοντος, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, δείχνουν ότι επίκειται μια “μαρτυρική” συμφωνία για τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές οι δανειστές καταλήγουν σε μία κοινή θέση για το διάστημα 2019-2020, που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο είναι υποχρεωμένη να καταθέσει η κυβέρνηση αναφορικά με το μέρος της β’ αξιολόγησης, ζητώντας από την Αθήνα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ ετησίως. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πολύ πιθανώς να ζητηθούν νέα μέτρα για το 2018, πλην των προβλεπόμενων. Να σημειωθεί ότι για το 2018 η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ήδη ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν διαμηνύσει ότι οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα υπονοώντας ότι όλα τα νέα μέτρα θα πρέπει να περιγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020. Οι τοποθετήσεις τους αυτές γίνονται και για να πειστεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρέπει να δοθεί ρύθμιση χρέους στην Ελλάδα.

Η υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Οι δανειστές όμως επιμένουν σε αυτό το στόχο επειδή θέλουν ένα είδος εγγυήσεων με την οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους κάνουν μετά τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Παρά το ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ευρώπη, οι «σκληροί» των δανειστών, με επικεφαλής κυρίως το Βερολίνο, επιμένουν στη δέσμευση αυτή από μέρους της ελληνικής πλευράς, αντίθετα με τις επιφυλάξεις της Κομισιόν ή τις διαφωνίες του ΔΝΤ.

Για παράδειγμα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το τέλος του Μνημονίου, παρόλο που διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέο μνημόνιο. Παρόλο που υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.

Πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα νέου Μνημονίου. «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. Είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία» σημείωσε.

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αποδέχεται τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά δεν δέχεται από τώρα την περιγραφή μέτρων καθώς θεωρεί ότι όταν θα υπάρξει η ρύθμιση για το χρέος, οι υψηλοί στόχοι μπορούν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Επίσης, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σταθεροποίηση των αναπτυξιακών ρυθμών μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ