Με το Brexit τέλος η παροχή υπηρεσιών στην Ε.Ε. για τις τράπεζες

Δύσκολα οι τράπεζες θα διατηρήσουν τα δικαιώματα διαβατηρίου (Passporting) μετά το Brexit, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Mark Garnier. Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες τράπεζες ή οι ασφαλιστικές που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ενιαία αγορά.

Το εναλλακτικό σύστημα της «ισοδυναμίας» δεν θα είναι επίσης πολύ αποδοτικό για τις τράπεζες. Αντί αυτού προτείνει μια βελτιωμένη έκδοση της ισοδυναμίας, η οποία όμως έχει το αντίτιμο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δεχτεί όποιο νόμο τους επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον M.Garnier, θα πρέπει να προσπαθήσουν να σκεφτούν κάτι καινούριο, μια πολύ βελτιωμένη έκδοση του διαβατηρίου και της ισοδυναμίας. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση πιέζει για πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο Brexit των τραπεζικών.

Εκτός από τη διατήρηση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικό κόμβο, το ζήτημα του πληθωρισμού, το οποίο θα αυξήσει τις τιμές δαπανών για τα νοικοκυριά, ο M. Garnier το χαρακτηρίζει αναπόφευκτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ