Μειωμένες οι συλλογικές επενδύσεις στην Ευρώπη

Μειωμένες εμφανίζονται οι συλλογικές επενδύσεις στην Ευρώπη κατά τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεί αυτά, οι ΟΣΕΚΑ και οι Εναλλακτικοί ΟΣΕ κατέγραψαν εισροές ύψους 52 δισ. ευρώ το Μάιο, σε σύγκριση με τις εισροές των 65 δισ. ευρώ του Απριλίου.

Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 41 δισ. ευρώ, ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με τις εισροές των 44 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Η μείωση των εισροών οφείλεται στη μείωση των καθαρών πωλήσεων των Ομολογιακών ΟΣΕΚΑ.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν εισροές ύψους 24 δισ. ευρώ το Μάιο, από 33 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι Μετοχικοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τις εκροές του 1 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Οι Ομολογιακοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 14 δισ. ευρώ από 23 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι μικτοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 5 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς αυξήθηκαν το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, από 11 δισ. ευρώ σε 17 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές πωλήσεις των εναλλακτικών ΟΣΕ μειώθηκαν από 21 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σε 11 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Μαΐου αυξήθηκε κατά 1,9% στα 8.290 δισ. ευρώ και των εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκε κατά 1,6% στα 5.229 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, στο τέλος του Μαΐου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,8% στα 13.519 δισ. ευρώ.

Τέλος, μετά από τρεις μήνες συνεχόμενων εκροών, οι μετοχικοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν και πάλι εισροές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ