Μεγαλύτερη τραπεζική θωράκιση ενόψει Brexit

«Ένα ακόμα πετραδάκι στο παπούτσι της Βρετανίας». Έτσι χαρακτηρίζει η «Figaro» την απόφαση των Βρυξελλών να αυστηροποιήσει ακόμη τους κανόνες λειτουργίας στην ΕΕ τραπεζών τρίτων χωρών. Πρόκειται για μια νομοθεσία που αποβλέπει στην προστασία του Ευρωπαίου φορολογούμενου από το κόστος ενδεχόμενης χρεοκοπίας ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού οίκου.

Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας θα καταστήσει σε λίγα χρόνια ακριβότερη τη δραστηριοποίηση στην ΕΕ βρετανικών τραπεζών, όπως η Barclays και η HSBC, αλλά και αμερικανικών όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, οι οποίες έχουν εγκαταστήσει την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Λονδίνο.

«Αν οι Βρετανοί διαχειριστούν άσχημα το Brexit και οδηγηθούν σε άτακτη έξοδο από την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, οι τράπεζές τους θα πληγούν από τους νέους κανόνες», επιβεβαιώνει στη γαλλική εφημερίδα ευρωπαϊκή πηγή.

Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι για να τεθεί σε ισχύ το νομοθέτημα των Βρυξελλών θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, άρα και από τη Βρετανία η οποία προφανώς θα προσπαθήσει να το σαμποτάρει, εφ’ όσον θίγεται απ’ αυτό. Ως εκ τούτου, αν ποτέ υιοθετηθεί το νομοθέτημα των Βρυξελλών, αυτό θα γίνει μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι τράπεζες που θίγονται από τη ρύθμιση είναι οι «συστημικές τράπεζες με διεθνή παρουσία» ή εκείνες που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Για να διατηρήσουν οι τράπεζες αυτές την πρόσβασή τους στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να δημιουργήσουν μια εταιρεία χαρτοφυλακίου στην επικράτεια της ΕΕ.

Η «μητρική» αυτή ευρωπαϊκή εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια για να καλύπτει μια πιθανή αναγκαστική αναδιάρθρωση της τράπεζας, με απώτερο σκοπό να περιοριστεί το κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα είχε ενδεχόμενη κατάρρευσή της.

«Εφαρμόζουμε διεθνείς κανονισμούς, δεν νομοθετούμε με αφορμή το Brexit», διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Και προσθέτει: «Ασφαλώς θα υπάρχει κάποιο κόστος για τις τράπεζες. Αλλά ο λογαριασμός μιας τραπεζικής κατάρρευσης είναι πολύ μεγάλος για τις εθνικές οικονομίες».

Η «FIgaro» σημειώνει ότι οι νέοι τραπεζικοί κανόνες που προτίθεται να υιοθετήσει η ΕΕ έχουν ήδη υιοθετηθεί και ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ