Καλοκαίρι 2017: Όταν άλλαξαν όλα στον Τύπο

Το καλοκαίρι του 2017 εκτός από τον περίεργο καιρό με τη διαρκή ψυχρολουσία μεταξύ καύσωνα και καταιγίδων θα μείνει και ως το καλοκαίρι που άλλαξαν τα πάντα στο τοπίο του Τύπου στην Ελλάδα.

Από τη μία η Πήγασος Εκδοτική πήγε στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατέβαλε μέσω της Dimera το ποσό των 4 εκατ. ευρώ (περίπου) για να αποκτήσει τους τίτλους “Έθνος”, “Έθνος της Κυριακής” και “Ημερησία” κι από την άλλη ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 22 εκατ. ευρώ απέκτησε τον ΔΟΛ και τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ που άνηκαν στον συγκεκριμένο Όμιλο.

Μάλιστα, οι δύο επιχειρηματίες παραλίγο να βρεθούν μαζί και στο MEGA CHANNEL όπου ο Β. Μαρινάκης έχει το 22,11% των μετοχών του καναλιού ενώ ο Ι. Σαββίδης είχε αγοράσει το 19,63% των μετοχών από τον Φώτη Μπόμπολα, τις οποίες πούλησε τελικά σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Βέβαια, οι εξαγορές των δύο εμβληματικών για τη χώρα μας “κολοσσών” του Τύπου δεν προκάλεσε τόσο έκπληξη. Οι δύο εκδοτικοί αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια προβλήματα και παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να αναστήσουν τις εκδοτικές, παρά τη σημαντικότητα των τίτλων τους τίτλους.

Σε γενικότερο πλαίσιο, ο Τύπος έδειχνε ότι χρειαζόταν ανανέωση. Η κρίση οδήγησε τις πωλήσεις “στα τάρταρα” με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για εκδοτικούς οίκους τόσο μεγάλου βεληνεκούς να επιβιώσουν.

Η επιχειρηματική δράση του Ιβάν Σαββίδη στον χώρο της ενημέρωσης αναμένεται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση των media,όπου μέχρι τώρα άνηκε σε συγκεκριμένο κύκλο επιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή δύο ακόμη επιχειρηματίες έχουν μπει στον χώρο της ενημέρωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αλλαγές στον χώρο.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά στον ΔΟΛ και στον Μαρινάκη, για πρώτη φορά μετά από χρόνια το “Βήμα της Κυριακής” δε βρέθηκε στα περίπτερα μαζί με τις άλλες εφημερίδες, όπως έγινε και με τα “Νέα Σαββατοκύριακο” και τα «Νέα» της Παρασκευής και της Δευτέρας.

Πρόκειται για ένα τίμημα των δυσκολιών της μεταβίβασης της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό της μεταβίβασης είναι ότι η εταιρεία, σήμερα 16 Αυγούστου αναμένεται να μεταφερθεί από τα γραφεία της οδό Μιχαλακοπούλου 80, όπου στεγαζόταν ο Όμιλος από το 2004, στη λεωφόρο Συγγρού, στο κτίριο που στέγαζε μέχρι πριν από έναν χρόνο τα γραφεία της Νέας Δημοκρατία.

Σχετικά με τα εργασιακά, ήδη πριν την εξαγορά διαμηνυόταν ότι ο Όμιλος δεν είναι βιώσιμος αν δεν γίνει μια γενναιόδωρη περικοπή προσωπικού. Το πλάνο φαίνεται να είναι οι απολύσεις και επαναπροσλήψεις περίπου του 66% των απολυθέντων. Κάτι τέτοιο όμως μεταφράζεται στο ότι το 33% των εργαζομένων και συγκεκριμένα των δημοσιογράφων και των τεχνικών, θα μείνει άνεργο,  κάτι το οποίο προβλεπόταν ότι θα συμβεί πριν ακόμη από την εξαγορά.

Να σημειωθεί όμως ότι εκτός από τον Τύπο, αντίστοιχο τοπίο παρακμής φαίνεται να παρουσιάζει και ο κλάδος της τηλεόρασης. Ο Ι. Σαββίδης φαίνεται αποφασισμένος να γίνει ο Ρούπερτ Μέρντοχ της Ελλάδας κι έτσι πρόσφατα εξαγόρασε και τον τηλεοπτικό σταθμό “Epsilon” ενώ κι ο Μαρινάκης όπως προαναφέρθηκε “βάζει χέρι” στο MEGA.

Όλα αυτά εύλογα μας κάνουν να διερωτόμαστε αν θα αλλάξει κάτι, καθώς πάλι φαίνεται να υπάρχει ένα μονοπώλιο, το οποίο απλά περνά σε άλλα χέρια.   

Το μόνο σίγουρο είναι πως  η νέα σεζόν επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ