Η Σκωτία απειλεί να αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αν βγει εκτός της Ενιαίας Αγοράς

Σε δημοψήφισμα θα προβεί η Σκωτία, για αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που αναγκαστεί να βγει εκτός της ενιαίας αγοράς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας, Nicola Sturgeon.

Όπως η ίδια δήλωσε στους Financial Times, αν οι αποφάσεις του Λονδίνου οδηγήσουν τη χώρα της εκτός ενιαίας αγοράς, θα προβεί στη σύνταξη πρότασης, η οποία θα επιτρέπει στη χώρα της να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς.

Σύμφωνα με την ίδια «Παραμένει άποψή μου κι άποψη της κυβέρνησης που ηγούμαι, ότι η καλύτερη λύση για την Σκωτία είναι να διατηρήσει την πλήρη ιδιότητά της σαν μέλος της Ε.Ε, σαν ανεξάρτητο μέλος-κράτος. Η ανεξαρτησία πρέπει να διατηρηθεί σαν λύση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού μας στάτους, αν ξεκαθαριστεί ότι τα ενδιαφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευθούν αλλιώς».

Η ίδια προειδοποίησε ότι αν η Σκωτία ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και βγουν εκτός Ε. Ε. θα το πληρώσει με 80.000 θέσεις εργασίας.

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται μεταξύ άλλων να ασκήσουν πίεση στην Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί να σταματήσει τις εντάσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Η Μέι έχει υποσχεθεί να ακούσει τις κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πριν προβεί σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ