Η Ελβετία “κοιτά” την ΕΕ

Ίσως τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην γίνει η ΕΕ των 27 κρατών μελών μετά την επερχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς βλέψεις ένταξης προς την ΕΕ αρχίζει να έχει η Ελβετία.

Η χώρα, η οποία το 2001 ψήφισε κατά της ένταξης της στην ΕΕ με συντριπτικό ποσοστό  76,8% και η οποία ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί για τη σκληρή της στάση απέναντι στη μετανάστευση, φαίνεται ότι τελικά αποφάσισε να γίνει πιο εξωστρεφής.

Σύμφωνα με τον Didier Burkhalter, επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών της Ελβετίας, η χώρα θα πρέπει να πάψει να είναι τόσο εσωστρεφής, ενώ δεν θέλει η “ευνοϊκή μεταχείριση” που απολαμβάνει να αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα: “Θα καταθέσουμε μια πρόταση για δημοψήφισμα. Πλέον και ο λαός φαίνεται να διάκειται θετικά στο να εισέλθουμε στην ΕΕ”. Σύμφωνα μάλιστα με τον Didier Burkhalter, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018 και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ πριν λάβει χώρα το Brexit.

Αν τελικά η Ελβετία ψηφίσει να μπει στην ΕΕ ίσως το παράδειγμά της ακολουθήσουν κι άλλες χώρες του Βορρά όπως η Σουηδία και η Νορβηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ