ΔΕΣΦΑ: Οι πληροφορίες για τους επικρατέστερους “μνηστήρες”

Στην τελική ευθεία έχει μπει η αξιολόγηση, από το ΤΑΙΠΕΔ, των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από τους 6 “μνηστήρες” για το 66% του ΔΕΣΦΑ, και αρκετές είναι οι πληροφορίες που ήδη κυκλοφορούν τόσο για τους επικρατέστερους “μνηστήρες”, όσο και για τους “χειρισμούς” που αναμένονται από την πλευρά της Πολιτείας.

Ποιοί είναι οι υποψήφιοι “μνηστήρες”

Τα υποψήφια σχήματα για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι τα εξής:

– Η επενδυτική εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited
– Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.
– Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.
– H ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A.
– Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS)
– H Powerglobe LLC

Τα “σενάρια”

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ως επικρατέστερη για να περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εμφανίζεται η κοινοπραξία των τεσσάρων Ευρωπαίων διαχειριστών φυσικού αερίου από Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Σημαντικές πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει και οι κοινοπραξία του διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου, Transgaz S.A., και του αντίστοιχου διαχειριστή του γαλλικού δικτύου, GRTgaz S.A. Σημαντικές πιθανότητες να περάσουν στη δεύτερη φάση συγκεντρώνουν επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η ισπανική Regasificadora del Noroeste, όσο και η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe). Αντίθετα, οι πληροφορίες θέλουν τόσο την Powerglobe LLC, όσο και την INTUS να μην έχουν πολλές πιθανότητες να περάσουν στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι, καθώς το ΥΠΟΙΚ θα ήθελε το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα, αυτό μπορεί να προκύψει μόνο υπό συνθήκες ισχυρού ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, εάν προκύψει ότι από την αυστηρή ερμηνεία των όρων του διαγωνισμού περνάνε λίγα σχήματα στον επόμενο γύρο, δεν αποκλείεται μια πιο “ελαστική” ερμηνεία ορισμένων όρων του διαγωνισμού, προκειμένου να περάσουν περισσότερα σχήματα στο δεύτερο γύρο και να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, ώστε να ανέβει περισσότερο και το τίμημα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ