Γιούνκερ: “Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια – δεν υπήρξε ποτέ τελεσίγραφο – η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοιχτή”

Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια ώστε να πάνε πλήρως ενημερωμένοι για το δημοψήφισμα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι δεν έχει νέα πρόταση καθώς στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι τελευταίες προτάσεις, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η πρόταση αυτή ετέθη με τη μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ είπε ότι το πακέτο που προτείνεται από τους θεσμούς δεν περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ‘ναι’ ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους» είπε, και πρόσθεσε ότι η πόρτα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή.

Σημειίωσε ότι «ένα όχι θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι’ στην Ευρώπη», ενώ άφησε πολλές φορές να φανεί η ενόχλησή του για τις εξελίξεις (και ειδικά για τη στάση της ελληνικής πλευράς) λέγοντας μάλιστα πως νιώθει «προδομένος».

Όπως είπε, «είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος, όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων, όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε, όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι προσωπικές μου προσπάθειες».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «καμία δημοκρατία δεν αξίζει πάνω από κάποια άλλη, κάθε λαός είναι αυθύπαρκτος» απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί εντολής από τον ελληνικό λαό, και κάλεσε τους Έλληνες «να μην αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται μήπως πεθάνουν».

Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει τα πάντα. «Δεν αξίζουμε τέτοιες επικρίσεις, ούτε εγώ ούτε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ», ενώ ανέφερε ότι έκανε ό,τι μπορούσε, για να προσαρμοστούν οι εργασίες στις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης και μαζί με τον Ντάισελμπλουμ μετέφερε τη συζήτηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο κι όχι σε επίπεδο ανώνυμων τεχνοκρατών.

Έκανε επίσης λόγο για ένα έντιμο και δίκαιο πακέτο μέτρων που μοιράζει τα βάρη. «Δεν είναι ένα ηλίθιο πακέτο λιτότητας» υπογράμμισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις.

Όπως τόνισε, «είμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν οι ελληνικές Αρχές μας έκλεισαν την πόρτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ