Βελτίωση της Ελληνικής οικονομίας στο γ΄τρίμηνο

Βελτίωση παρουσίασε η Ελληνική οικονομία στο γ΄τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η οικονομία της χώρας κατέγραψε αύξηση 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 0,5% που έδειχναν οι εκτιμήσεις. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο θετικών επιδόσεων. Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία κατέγραψε αύξηση 1,8% έναντι των εκτιμήσεων του 1,5%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσο «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν η οικονομία έφθασε στο απόγειό της κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται στο δεύτερο εξάμηνο και μια θετική ανάγνωση του 0,1% για το σύνολο του έτους τώρα αποτελεί ένα πιθανό σενάριο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει την οικονομία της χώρας να ανακάμπτει κατά 2,7% τον επόμενο χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τις προβλέψεις της στο 2,5%. Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,3%.

Εξετάζοντας τις συνιστώσες του ΑΕΠ, η αύξηση της οικονομικής παραγωγής οφείλεται σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη συμβολή των καθαρών εξαγωγών.

Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2%  σε σύγκριση με το β΄τρίμηνο, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 10,2% και τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 3,7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 30% από το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ