Αρνητική «πρωτιά« της Ελλάδας στο παθητικό κάπνισμα

Ακόμη μια αρνητική πρωτιά «κερδίζει« η Ελλάδα. Ο λόγος για το παθητικό κάπνισμα αυτή τη φορά, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε στους παθητικούς καπνιστές.

Βάσει των στοιχείων, το 62,2% των Ελλήνων, εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους, ενώ ακολουθεί η Κροατία, η οποία όμως βρίσκεται αρκετά πίσω με ποσοστό 44,7%. Την τριάδα ολοκληρώνει η Βουλγαρία με 40,5%. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση εφόσον στην χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Στον αντίποδα, ακόμη μια πρωτιά για τις Βόρειες χώρες, με τη Σουηδία να είναι η χώρα με τους λιγότερους παθητικούς με ποσοστό 5,9%, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με 6,3% και την Πορτογαλία με 8,6%.

Όσον αφορά στο κάπνισμα γενικότερα, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 32,6% των πολιτών να είναι καπνιστές, με τη Βουλγαρία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 34,7%. Οι λιγότεροι καπνιστές στην Ε. Ε. βρίσκονται στη Σουηδία με ποσοστό 16,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 17,2%.

Ο μέσος όρος των πολιτών της Ε.Ε. άνω των 15 ετών που καπνίζουν ανέρχεται στο 24%. Αναφορικά με το φύλο, το 28,7% των αντρών στην Ευρώπη είναι καπνιστές, έναντι του 19,5% των γυναικών που καπνίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ