Από Eurogroup σε Eurogroup για την οριστική λύση – Πόσο αργεί ακόμα η συμφωνία;

Οριστική είναι η «αναβολή» των αποφάσεων για την ελληνική οικονομία και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού το επιεικέστερο σενάριο «γράφει» απλώς την αναγνώριση προόδου στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Έτσι, το νέο ορόσημο είναι η τακτική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 24 του μήνα, καθώς η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, αφού ο Ιούνιος είναι «καυτός» για τις Βρυξέλλες λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit και έτσι οι εταίροι πιθανότητα δεν θα έχουν… χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν με την Ελλάδα.

Θετικό στοιχείο αποτελεί, πάντως, το γεγονός ότι επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup μπαίνει το ζήτημα του χρέους, το οποίο, όμως, θα εξεταστεί πακέτο με τα περίφημα μέτρα-κάβα που ζητάει το ΔΝΤ να νομοθετηθούν και η κυβέρνηση αντιδρά, ελπίζοντας ότι θα έχει σ’ αυτό τη στήριξη και των Ευρωπαίων εταίρων.

Πρακτικά, δηλαδή, η διαδικασία εξελίσσεται ως εξής: έγκριση των μέτρων, άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, οριστική συμφωνία, εκταμίευση δόσης.

Με δεδομένο ότι τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ απαιτούν πλέον προαπαιτούμενο για την οριστική συμφωνία – είτε νομοθετηθούν είτε όχι – η αναβολή της οριστικής λύσης από το Eurogroup της Δευτέρας διευκολύνει διά της πλαγίας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Και αυτό διότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σε κλίμα σαφώς μικρότερης έντασης, εφόσον στο συνολικό «πακέτο» δεν θα περιλαμβάνονται τα μέτρα-κάβα, για τα οποία η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ως το τέλος μπορεί να αποτρέψει ή να διαπραγματευτεί με θετικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να πείσει γι’ αυτό τους βουλευτές της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με την επισήμανση του Μαξίμου ότι «τηρούνται οι κόκκινες γραμμές», ξορκίζεται ο κίνδυνος καταψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση αυτής της μακράς διαδικασίας, προμηνύονται πολιτικές εξελίξεις. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών συντηρείται από διάφορους κυβερνητικούς κύκλους, αν και το Μαξίμου στην πραγματικότητα δεν το επιθυμεί και θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί μόνον εάν υπάρξει κοινοβουλευτικό «ατύχημα» και καταψήφιση των μέτρων.

Όμως, το σενάριο του ανασχηματισμού είναι μάλλον υπαρκτό, αφού διαπιστώνεται ότι το κυβερνητικό έργο χρειάζεται «φρεσκάρισμα» προκειμένου να προχωρήσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ