Έρχεται στην Ελλάδα το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα σηματοδοτώντας την έγκριση του πρώτου έργου στην Ελλάδα που επωφελείται από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη. Η βιομηχανική αυτή επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη και για να δημιουργήσει νέες γραμμές προϊόντων στην παραγωγή.

Κατά την επίσκεψή του ο αντιπρόεδρος πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολιτικούς για να τους παρουσιάσει το Επενδυτικό Σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί, παρουσίασε την κατάσταση προόδου και των τριών πυλώνων του Επενδυτικού Σχεδίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, ο αντιπρόεδρος Katainen συζήτησε σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί από το ΕΤΣΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι φορείς υλοποίησης έργων στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη μέλη, διαθέτουν πρόσβαση στον συμβουλευτικό κόμβο για ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση έργων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τη χρήση χρηματοδοτικών μέσων και τη δημιουργία ικανοτήτων.

Η Επιτροπή θα εγκαινιάσει σύντομα τη νέα Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προβάλουν τα έργα τους σε δυνητικούς επενδυτές, ένα είδος υπηρεσίας αντιστοίχισης έργων και πόρων. Αυτό είναι κάτι που έχει ζητήσει ο ιδιωτικός τομέας. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αποστείλει τα περισσότερα έργα στη δικτυακή πύλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Jyrki Katainen δήλωσε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε το πρώτο έργο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου.

Το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία – άλλωστε η Έρευνα και η Ανάπτυξη αποτελούν τομείς στους οποίους το Επενδυτικό Σχέδιο μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή. Σήμερα θα ενημερώσω την κυβέρνηση, τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με την πρόοδο που έχουμε κάνει.

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τεράστιο όφελος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι ελληνικές ΜμΕ, μέσω των τραπεζών και των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και στρατηγικοί τομείς που μπορεί να χρειάζονται καινοτομία, όπως είναι ο κλάδος των τροφίμων και του τουρισμού, μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Επενδυτικού Σχεδίου.

Τα γραφεία της ΕΤΕπ εδώ στην Αθήνα επιτελούν σημαντικό έργο προσφέροντας τεχνική υποστήριξη στους φορείς υλοποίησης έργων και στις τοπικές αρχές κατά την εκπόνηση των προτάσεων έργων».

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη

Το Επενδυτικό Σχέδιο επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, στην προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και στην αποτελεσματικότερη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοοικονομικών πόρων. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη θετικά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει 57 έργα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων), τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά κονδύλια ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 165 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, ενώ η συνολική χρηματοδότηση που χορηγείται από το ΕΤΣΕ ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ. Περίπου 136.000 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν. Συνολικά οι ενέργειες αυτές αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 82 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ