Ένεση ρευστότητας ετοιμάζει για κρατικές επιχειρήσεις η κυβέρνηση στην Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει ένα πακέτο βοήθειας σε περίπου 10 κρατικές επιχειρήσεις, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η Sinosteel Corp. είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που ενδεχομένως να δεχτούν βοήθεια, αναφέρει μια πηγή.

Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές όπως τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ή την παροχή κεφαλαίων, εξαγορές και προτιμησιακές πολιτικές, αναφέρουν οι πηγές. Οι προτάσεις παραμένουν σε επίπεδο συζήτησης, προσθέτουν.

Εφόσον το σχέδιο εξασφαλίσει το πράσινο φως θα αποτελεί άλλη μια παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει κρατικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα προβλήματα από την πλεονάζουσα παραγωγή σε ένα περιβάλλον μειωμένης ζήτησης καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών.

Οι κρατικές επιχειρήσεις έχουν δει τα κέρδη τους να μειώνονται κατά περίπου 10% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, διευρύνοντας τις απώλειες του περασμένου έτους, αναφέρει το Bloomberg.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η επιλογή κρατικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως η China Chengtong Holdings Group Ltd. και η China Reform Holdings Corp. να εξαγοράσουν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αναφέρει το Bloomberg. Μια άλλη επιλογή προβλέπει οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις να λάβουν περιουσιακά στοιχεία ή κεφάλαια από πιο υγιείς επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ