Άγκελα Μέρκελ: “Η Τουρκία απομακρύνεται από το κράτος δικαίου”

Παγωμένες εξακολουθούν να είναι οι διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ, τόνισε πως η “Άγκυρα απομακρύνεται γρήγορα από το κράτος δικαίου”, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει τον Οκτώβριο για τη μελλοντική της σχέση της με την Τουρκία και για το αν θα αναστείλει ή όχι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφύγει τον διχασμό αναφορικά με το θέμα αυτό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει» είπε ο Ζάιμπερτ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Σουλτς περί “παγώματος” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας, με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κατηγορεί χθες τους Γερμανούς πολιτικούς για λαϊκισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ