Όλγα Παπατριανταφύλλου: “Ο ηγέτης μιας επιχείρησης είναι το πρόσωπο ‘κλειδί'”

Τα τέσσερα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι εταιρείες σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναλύει η Όλγα Παπατριανταφύλλου, Executive & Leadership Coach και Managing Director της OP Performance and Wellbeing.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κα Παπατριανταφύλλου, οι εταιρείες σήμερα πρέπει να δίνουν έμφαση στην τεχνολογία, στην καινοτομία, να έχουν τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις και φυσικά να έχουν αξίες και όραμα. Παράλληλα η Όλγα Παπατριανταφύλλου επισημαίνει τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν ένας ηγέτης σήμερα.

Φυσικά αναφορά γίνεται και στις startup εταιρείες όπου η θέση που καταθέτει στο EMEA.gr η κα Παπατριανταφύλλου είναι ξεκάθαρη τονίζοντας ότι: “σαφέστατα και οι startups χρειάζονται ηγέτη”.

EMEAgr: Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης για να μπορέσει να οδηγήσει την εταιρεία του στη νέα εποχή;

Όλγα Παπατριανταφύλλου: Μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, όπου οι εταιρείες καλούνται να αλλάξουν πορεία και να αναδιοργανωθούν από την αρχή, ο ρόλος του CEO κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την επιβίωση τους.

Ο ηγέτης μιας επιχείρησης είναι το πρόσωπο “κλειδί”, η γέφυρα μεταξύ των τμημάτων, των ατόμων και των ομάδων με την ίδια την εταιρεία, γι’ αυτό θα πρέπει να διαθέτει μία σειρά από χαρακτηριστικά. 

Το πρωταρχικό από αυτά είναι η ακεραιότητα. Δηλαδή να υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, ώστε να τον εμπιστεύονται όχι μόνο στο ρόλο του αλλά και ως άνθρωπο γιατί η εμπιστοσύνη είναι η βάση για να μπορέσει να χτιστεί το οτιδήποτε μετά. Επίσης, είναι σημαντική γιατί σε περιόδους κρίσης όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ηγέτη το ανθρώπινο δυναμικό ακολουθεί πιο εύκολα τις νέες στρατηγικές και προσαρμόζεται πιο εύκολα στις αλλαγές.

Επιπλέον, θα πρέπει να βλέπει την μεγάλη εικόνα σε περιόδους αλλαγών και να γνωρίζει πώς τα κομμάτια του παζλ συνδέονται μεταξύ τους και με ποιον τρόπο επηρεάζουν τις διαδικασίες και το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα όταν γίνονται περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη αυτό θα επηρεάσει την παρακίνηση, τις δεξιότητες και ικανότητες του προσωπικού και κατ επέκταση την απόδοση και παραγωγικότητα. Ακόμη ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η καλή επικοινωνία με τους γύρω του, η οποία ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη, μειώνει τις συγκρούσεις και τις εντάσεις σε περιόδους αλλαγής και διευκολύνει τη σωστή λήψη αποφάσεων

Τέλος πιστεύω ότι επειδή διανύουμε εποχή που οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα, ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό είναι οι αντοχές του κάτω από πίεση και πως διαχειρίζεται το στρες. Είναι σημαντικό γιατί  η καλή διαχείριση του στρες σημαίνει μεγαλύτερη επικέντρωση στο στόχο και αποδόσεις και καλύτερη λήψη αποφάσεων.

EMEAgr: Ποιο είναι το ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους που διοικούν ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα;

Όλγα Παπατριανταφύλλου: Μέσα από το coaching έρχομαι σε επαφή με διευθύνοντες συμβούλους διαρκώς και θα έλεγα ότι σε ένα τόσο πολυσύνθετο περιβάλλον, ένα από τα κυριότερα θέματα που τους απασχολεί είναι η διαχείριση της αλλαγής όχι μόνο στο διαδικαστικό μέρος αλλά περισσότερο σε ότι έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή με ποιον τρόπο θα μπορέσει να περάσει και να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις λιγότερες εντάσεις το προσωπικό μιας εταιρείας σε νέα δεδομένα, νέες απαιτήσεις και νέες λειτουργίες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί στο περιβάλλον που ζούμε οι  εταιρείες όχι μόνο για να επιβιώσουν αλλά και για να ευδοκιμήσουν θα πρέπει να είναι  περισσότερο ευέλικτες και να προσαρμόζονται γρήγορα.

Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για καινούργιες δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται να έχουν οι εργαζόμενοι για να ανταπεξέλθουν σε μια εποχή όπου τα προβλήματα είναι σύνθετα και θα πρέπει να τα διαχειρίζονται σε λιγότερο χρόνο.  Αυτό είναι δύσκολο σε μια εποχή που τα budget της εκπαίδευσης περικόπτονται όμως όσες εταιρείες συνεχίσουν να επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Φυσικά ενδιαφέρονται και για καινοτόμα προϊόντα. Στην εποχή μας, η καινοτομία είναι σημαντικό στοιχείο. Θα πρέπει να οσφραίνονται τι θέλει η αγορά, να βρίσκονται σε ένα συνεχές κύμα δημιουργίας και να αποζητούν νέες ιδέες και διαφορετικό τρόπο σκέψης ώστε να βρίσκουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να επενδύουν σε αυτά όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Επίσης τον τελευταίο καιρό έχω διακρίνει ότι κάποιοι CEOs ενδιαφέρονται για την υγεία των εργαζομένων τους. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα αφού ήδη γνωρίζουμε από έρευνες ότι το εργασιακό άγχος είναι δαπανηρή απειλή για τα κέρδη των εταιριών. Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για ένα υγιές ανθρώπινο δυναμικό φέρνει μεγαλύτερες αποδόσεις.

 

EMEAgr: Oι επιχειρήσεις σήμερα επικεντρώνονται μόνο στην αλλαγή;

Όλγα Παπατριανταφύλλου: Λόγω των συνθηκών, υπάρχει κίνδυνος πολλές εταιρείες να επικεντρώνονται μόνο στην αλλαγή και το νέο και να ξεχάσουν το παλιό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να επιλέξουν και τι θα διατηρήσουν από το παρελθόν. Η σοφία του παρελθόντος πρέπει να χρησιμοποιείται και να αξιοποιείται σε περιόδους μετάβασης και αλλαγής και την ίδια στιγμή να ενσωματώνεται το καινούριο. Για παράδειγμα, όταν ένα τμήμα σε μια εταιρεία λειτουργεί σωστά και αποδίδει, μπορούμε να το αφήσουμε ως έχει και να γίνουν 2 πράγματα. Το τμήμα να ενσωματώσει νέα στοιχεία που θα το κάνουν να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και το δεύτερο είναι να δούμε τι λειτουργεί και να το ενσωματώσουμε και σε άλλα τμήματα αν είναι δυνατόν. Συνεπώς είναι σημαντικό κάθε στιγμή να βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.

 

EMEAgr: Οι startup επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ηγέτη;

Όλγα Παπατριανταφύλλου: Σαφέστατα και οι startups χρειάζονται ηγέτη. Άλλωστε αυτός συνήθως που έχει μια ιδέα είναι και αυτός που αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο. Ωστόσο, για να προχωρήσει το εγχείρημα το άτομο αυτό θα πρέπει να διακρίνεται για δύο πράγματα. Ένα είναι να γνωρίζει τι σημαίνει εταιρεία, πώς λειτουργεί και τι χρειάζεται. Και το δεύτερο είναι ο ίδιος να έχει αυτοεπίγνωση για το ποιος είναι, δηλαδή να ξέρει τα δυνατά του σημεία, τις αντοχές του, να έχει υπομονή και επιμονή και να διατηρεί μια θετική στάση μέσα από τις δυσκολίες, γιατί αναμφίβολα η δημιουργία μιας επιχείρησης είναι μια επίπονη διαδικασία και έχει πολύ στρες.

EMEAgr: Από τι έχουν ανάγκη οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια πλέον αγορά;

Όλγα Παπατριανταφύλλου: Λόγω της παγκοσμιοποίησης ο πελάτης σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα προϊόν από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και να βρει την καλύτερη τιμή και την καλύτερη ποιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να βγουν έξω από τα στενά όρια της χώρας τους και να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά όπως:
Τεχνολογία: Ο πελάτης σήμερα είναι παγκόσμιος. Αγοράζει από οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη. Συνεπώς οι εταιρείες σήμερα ανταγωνίζονται τις εταιρείες πέρα από τα στενά σύνορα της κάθε χώρας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται έμφαση στα συστήματα και στην τεχνολογία.

Καινοτομία: Να μπορούν να καινοτομούν σε ιδέες και προϊόντα. Θα πρέπει να “οσφραίνονται” το τι θέλει η αγορά και να επενδύουν σε αυτό όσο πιο γρήγορα μπορούν. Μέσα σε μια εταιρεία θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές φωνές και η ηγεσία να είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, στην αλλαγή και τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης.

Οι σωστοί άνθρωποι στη σωστή θέση: Οι εταιρείες χρειάζονται μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων με διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρίες. Η ηγεσία θα πρέπει να επικεντρώνεται στα δυνατά σημεία των ανθρώπων και να τα αναδεικνύει, ώστε να αποδίδουν στο maximum των δυνατοτήτων τους. Είναι σημαντικό το να γνωρίζει η εταιρεία πού και με ποιον τρόπο διατίθενται οι ανθρώπινοι πόροι.

Αξίες και όραμα: Μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει η εταιρεία να μην ξεχνά το “πυρηνικό” της κομμάτι, δηλαδή τις αξίες, το όραμα, το σκοπό και την κουλτούρα της. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία κάνουν μια εταιρεία μοναδική και την διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες. Η ηγεσία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι μέσα στον οργανισμό μοιράζονται αυτές τις αξίες και ότι οι αξίες είναι ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της εταιρείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ