Φωτεινή Αγραφιώτη: «Ο ‘χτύπος’ της καρδιάς, μοναδική ταυτότητα για κάθε άνθρωπο»

συνέντευξη στον Αιμίλιο ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

Η Φωτεινή Αγραφιώτη, όπως μαρτυρά το όνομά της, είναι Ελληνίδα. Κατάφερε, όμως, να διακριθεί για τις καινοτόμες ιδέες της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον Καναδά, όπου ολοκλήρωσε τις έρευνές της και τη δουλειά της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Το νέο που κομίζει λοιπόν είναι η ταυτοποίηση των προσώπων μέσω ενός καρδιογραφήματος, για την οποία υποστηρίζει ότι είναι πιο ασφαλής ακόμη και από τα δακτυλικά αποτυπώματα ή την αναγνώριση του προσώπου και της ίριδας του ματιού.

Η Φωτεινή Αγραφιώτη μίλησε στο EMEAgr για την ιδέα της, την καινοτομία, τις χρήσεις της βιομετρικής στην καθημερινή ζωή και για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, δίνοντάς τους πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. Σημειώνεται ότι η Φωτεινή Αγραφιώτη βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο StartSmart Greece 2015 Forum.

 

EMEAgr: Περιγράψτε μας την ιδέα σας να αναγνωρίζετε τους ανθρώπους από το χτύπο της καρδιάς τους;

Φωτεινή Αγραφιώτη: Η ιδέα της ανθρώπινης ταυτοποίησης από το καρδιογράφημα προέκυψε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Εκείνη την περίοδο η επιστημονική κοινότητα ερευνούσε καινούρια βιομετρικά χαρακτηριστικά τα οποία θα ήταν πιο ασφαλή από τα δακτυλικά αποτυπώματα ή την αναγνώριση του προσώπου και της ίριδας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου έπεσε στα χέρια μου ένα ιατρικό σύγγραμμα, γραμμένο από ένα καρδιολόγο το οποίο υποστήριζε πως το ανθρώπινο καρδιογράφημα τείνει να μοιάζει διαφορετικό για τον κάθε ασθενή. Αυτό ήταν προβληματικό για τους γιατρούς γιατί ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν αυτόματα συστήματα αναγνώρισης καρδιακών παθήσεων. Όμως αν το κάθε καρδιογράφημα ήταν διαφορετικό τότε δεν υπήρχε τρόπος για έναν υπολογιστή να ξεχωρίσει ανάμεσα σε μια καρδιακή πάθηση ή απλά την ιδιαιτερότητας ενός ανθρώπου. Όταν διάβασα το σύγγραμμα αυτό θεώρησα ότι ήταν ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτή τη «μοναδικότητα» του καρδιογραφήματος και να το χρησιμοποιήσουμε για ανθρώπινη ταυτοποίηση. 

Από τότε έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια, και η αναγνώριση από το καρδιογράφημα έχει πλέον αναγνωρισθεί ως ένα, πολύ ασφαλές βιομετρικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου σώματος.  

EMEAgr: Αυτή η ιδέα, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής;

Φωτεινή Αγραφιώτη: Η αναγνώριση με βάση το καρδιογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταυτοποίηση οπουδήποτε. Για αρχή μπορεί να αντικαταστήσει passwords σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αντί να χρειάζεται ο χρήστης να εισάγει τα στοιχεία του, μπορεί να ξεκλειδώνει τα προσωπικά του συστήματα με το καρδιογράφημά του.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασφαλείς πληρωμές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να ακουμπήσει τα δάκτυλά του πάνω σε ένα σένσορα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σύστημα θα καταγράψει το καρδιογράφημά του και θα τον αναγνωρίσει. 

EMEAgr: Σχεδιάζετε νέα πράγματα που έχουν σχέση με τη βιομετρική;

Φωτεινή Αγραφιώτη: Και βέβαια! Αυτή την περίοδο είμαι υπεύθυνη έρευνας στην εταιρεία Architech στο Τορόντο. Η έρευνά μας είναι στον τομέα της αναγνώρισης ανθρωπίνων συναισθημάτων. Με την ομάδα μου ερευνούμε τεχνολογίες που θα μπορούν να καταγράφουν αυτόματα, μέσω απλά μιας κάμερας, βιομετρικά χαρακτηριστικά και να τα αναλύουν με σκοπό την αναγνώριση της συναισθηματικής κατάστασης ενός χρήστη. Φανταστείτε, μέσα στα επόμενα χρόνια, να γυρνάτε στο σπίτι σας το βράδυ και το σπίτι σας να αναγνωρίζει ότι είχατε μια δύσκολη μέρα! Θα μπορούσε να ρυθμίσει την θερμοκρασία, το φωτισμό ή και την μουσική αναλόγως ώστε να χαλαρώσετε!

EMEAgr: Μπορούν οι ιδέες σας να γίνουν πράξη στην Ελλάδα ή έχουμε έλλειψη καινοτομίας, που θα εμπόδιζε κάτι τέτοιο;

Φωτεινή Αγραφιώτη: Πιστεύω πως στην Ελλάδα δεν μας λείπει καθόλου η εφευρετικότητα. Με τα χρόνια έχω δει απίστευτα τεχνολογικά συστήματα να γεννιούνται και να χτίζονται στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένη ότι έχουμε και την νοητική ικανότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο που χρειάζεται για να θριαμβεύσουν αυτές οι ιδέες.

Πιστεύω πως απλά χρειάζεται περισσότερη ενθάρρυνση από το κράτος αλλά και την κοινωνία προς νέους επιχειρηματίες ώστε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. 

EMEAgr: Τι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι νέοι Έλληνες, οι οποίοι σκέπτονται να επενδύσουν στην καινοτομία και πώς θα πετύχουν τους στόχους τους;

Φωτεινή Αγραφιώτη: Νομίζω πως πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια. Θεωρώ πως αν ο κόσμος σου λέει πως οι ιδέες σου είναι τρελές και δεν θα πραγματοποιηθούνε ποτέ, τότε είσαι στον σωστό δρόμο!

Αρκεί μόνο να φανταστείς τον αντίκτυπο που θα έχουν όταν τις υλοποιήσεις!

Dr. Agrafioti, speaker finals & Awards-454*280

Εγγραφές στο συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ