“Φαρμάκι” Σόιμπλε για την Ελλάδα – Σενάρια χρεοκοπίας στην εφημερίδα “Die Zeit”

“Κανείς δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας”, δήλωνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κλιμακώνοντας την πίεση προς την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός τονίζει ότι δεν έχει καμία προσδοκία για ύπαρξη λύσης στο ελληνικό πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες, ενώ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι έπληξε την τάση βελτίωσης της οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για πιθανή χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως απ’ ότι φαίνεται έχουν αποτιμήσει κάθε σενάριο που αφορά τη χώρα.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι στο σύνολο της Ευρωζώνης καθώς και ότι παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών διαβεβαιώνουν ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε δυνατή έκβαση, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit με τίτλο “Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς την έξοδο της χώρας από το ευρώ”, δημοσίευμα που αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέρκελ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες στο Βερολίνο κερδίζει έδαφος η αίσθηση πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει κάποια από τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές τις προσεχείς κρίσιμες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που επικαλείται η εφημερίδα, θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν και θα θεωρηθούν και αυτές χρεοκοπημένες.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό το σενάριο της ήπιας χρεοκοπίας θα είναι να δείξει η κυβέρνηση πνεύμα συνεργασίας και να υπάρξει εργασία και επιμονή για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ