Υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα ο PMI

Επιδείνωση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα, για δεύτερο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για ανάκαμψη του κλάδου μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 47,5 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο, είχε σημειώσει υψηλό 44 μηνών στις 48,7 μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταποίηση αντιστοιχεί στο ένα δέκατο περίπου της ελληνικής οικονομίας και συρρικνώνεται συνεχώς την τελευταία τετραετία ως αποτέλεσμα της εξαετούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Μετά το υψηλό του Αυγούστου, ο δείκτης καταγράφει τις πρώτες συνεχείς μηνιαίες υποχωρήσεις από τις αρχές του 2012.

“Ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε σχεδόν οριακά κατά την διάρκεια του μήνα, εντούτοις ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών συνθέτει μια πιο απαισιόδοξη εικόνα”, σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Φιλ Σμιθ. Όπως σημείωσε, “η επίδοση του δείκτη τον Οκτώβριο υποδεικνύει ότι η επιστροφή του μεταποιητικού τομέα σε συνθήκες ανάπτυξης είναι απίθανο να συμβεί μέσα στο τρέχον έτος”.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση από τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Markit, η ταχύτερη υποχώρηση των νέων παραγγελιών, εν μέρει εξαιτίας της δριμύτερης μείωσης των εξαγωγών, παρέσυρε τον δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα κατά το ξεκίνημα του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με την έρευνα. Η έρευνα έδειξε επίσης συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια για 49ο συνεχή μήνα.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός περιορισμού των θέσεων εργασίας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, αφού είχε υποχωρήσει το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 μηνών. Το 18% περίπου των επιχειρήσεων απέλυσε προσωπικό τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ