Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR

Υπεγράφη σήμερα, Σάββατο, η Συμφωνία Πώλησης Μετοχών (SPA) του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑE στην αζέρικη εταιρεία “State oil Company of the Republic of Azerbaijan” (SOCAR) με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR, Rovnag Abdullayev.

Ταυτόχρονα, υπεγράφη και η Συμφωνία Μετόχων (SHA), μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.

 Με την υπογραφή της Συμφωνίας ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.  

Επισημαίνεται, ότι για την  ολοκλήρωση της συναλλαγής, απαιτείται η λήψη των σχετικών  εγκρίσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα.

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Socar
Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με το αεροπλάνο που ήταν η αιτία να μην ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στο Μπακού για την υπογραφή της συμφωνίας.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που θα υπογράψουμε σε λίγο. Στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες διανύουμε την ψήφιση μίας σειράς νόμων και σήμερα και αύριο, παρόλο που είναι Σαββατοκύριακο, θα είμαστε στο κοινοβούλιο”, είπε ο κ. Σαμαράς. “Θα είμαστε πάντα φίλοι με τη χώρα που μας έχει σταθεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που βρισκόταν η Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς μετέφερε και πρόσκλησή του, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο. “Θα είναι μία περίοδος κατά τη οποία η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία της Ε.Ε και έτσι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε γενικότερα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την Ευρώπη”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Socar μίλησε για ιδιαίτερη χημεία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που επιτρέπει να επεκταθούν οι διμερείς σχέσεις. “Δεν είναι μόνο ο TAP, η ΔΕΣΦΑ αλλά και μελλοντικά επερχόμενα έργα”, δήλωσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας.

“Ως επικεφαλής της Socar υπόσχομαι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη της συνεργασίας”, συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ