Σχέδια για ηλεκτρονικές ταυτότητες στη Ρουμανία

Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις παλαιού τύπου ταυτότητές μας, η γειτονική Ρουμανία ενδέχεται να αντικαταστήσει τις συμβατικές ταυτότητες με νέες, ηλεκτρονικές που θα δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να συνδεθεί στις πλατφόρμες της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο στόχος της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εν γένει η προώθηση της ηλεκτρονικής διοίκησης.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα έχει ένα τσιπ το οποίο θα αποθηκεύει τα ηλεκτρονικά δεδομένα του κατόχου της, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών χαρακτηριστικών του, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Όσοι δεν επιθυμούν να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα απλό δελτίο ταυτότητας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι νέες ταυτότητες θα μπορούν να εκδοθούν και για παιδιά, μετά από αίτηση του ενός γονέα. Μέχρι τώρα τα δελτία ταυτότητας χορηγούνται μόνο σε πολίτες άνω των 14 ετών.

Να σημειωθεί ότι η φωτογραφία του άρθρου είναι από το αρχείο κι όχι η ταυτότητα που σκέφτεται να εισάγει η Ρουμανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ