Συνεργασία Εθνικής Πινακοθήκης – Google Cultural Institute

Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται ανάμεσα στο πρώτα μουσεία της Ελλάδας τα οποία συνεργάζονται με το Google Cultural Institute και διαθέτουν τις συλλογές τους στο διαδίκτυο μέσω του Google Art Project.

Το Google Art Project δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες να ανακαλύψουν μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου διαδικτυακά και σε υψηλή ανάλυση

Η ιστοσελίδα του Google Art Project για την Εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνει σημαντικά έργα της μόνιμης συλλογής, όπως πίνακες των μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η υψηλή ανάλυση των εικόνων, μαζί με μια ειδικά προσαρμοσμένη μεγέθυνση, δίνει σε όλους τους λάτρεις της τέχνης την ευκαιρία να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν από τόσο κοντά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο πρώτος οργανισμός, ο οποίος έχει στο Google Art Project εκθέματα με ελληνικά metadata.

Η πρωτοβουλία αυτή της Εθνικής Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Post Scriptum, η οποία ανέλαβε την τεχνική υλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η πρώτη εικονική έκθεση με αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Οι επισκέπτες – χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τα έργα με βάση το όνομα του καλλιτέχνη, το όνομα του έργου, τη μορφή τέχνης, το μουσείο, τη χώρα, τις συλλογές ή τη χρονική περίοδο. Ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα υπάρχουν το Google + και το hangouts, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να προσκαλούν φίλους, να βλέπουν και να συζητούν για αγαπημένα έργα μέσω video ή να παρακολουθούν μια ξενάγηση από έναν έμπειρο ξεναγό ώστε να εξερευνήσουν σε βάθος ένα συγκεκριμένο θέμα ή μια συλλογή έργων τέχνης.

Η κατηγορία «Η Συλλογή μου» δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποθηκεύσουν συγκεκριμένες απόψεις οποιουδήποτε έργου και να «χτίσουν» της δική τους προσωπική γκαλερί.

Μπορούν να προστεθούν σχόλια σε οποιοδήποτε πίνακα και στη συνέχεια, να κοινοποιηθούν σε φίλους.

Επιπλέον, η λειτουργία «σύγκρισης» επιτρέπει σε κάποιον να εξετάσει δύο έργα τέχνης το ένα δίπλα στο άλλο, για να δει πως το ύφος του καλλιτέχνη εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο, να συνδέσει τάσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών ή να εμβαθύνει μελετώντας διαφορετικά σημεία του ίδιου έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ