Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχωρά ο οίκος Moody’s

Στη αναθεώρηση των προβλέψεων της  για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μετά την συνάντηση που είχαν τα στελέχη του οίκου αξιολόγησης χθες, Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι οι αναλυτές του οίκου Moody’s θα προχωρήσουν επίσης στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ο οποίος αρχίζει αύριο, Κυριακή, αναμένεται να “επιστρατεύσει” την εκτίμηση ότι “τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή”, προκειμένου να αποφύγει τον “σκόπελο” των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:
–  Πρώτο στάδιο: Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων).

– Δεύτερο στάδιο: Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

– Τρίτο στάδιο: Σε ότι αφορά το “καυτό” θέμα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί,  ότι σε συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, του συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έγινε, επίσης, χθες, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τα άτομα, που θα μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει επέλθει πλέον συμφωνία σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των 12.500 ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ