Π. Κουρέτας: “Διάβασε περισσότερο, ξόδεψε λιγότερο με το Bookukoo!”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Μία “φρέσκια” εφαρμογή για smartphones που στοχεύει στο να διασυνδέσει τους Έλληνες βιβλιοφάγους βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στο διαδικτυακό “αέρα”. Με στόχο οι Έλληνες αναγνώστες να διαβάσουν περισσότερο, αλλά ξοδεύοντας λιγότερο, ιδιαιτέρως στη σημερινή συγκύρια, το Bookukoo, μία εφαρμογή που δημιούργησε ο 31χρονος Παναγιώτης Κουρέτας, δίνει τη δυνατότητα στους βιβλιόφιλους να ανταλλάξουν μεταξύ τους βιβλία ή σε φοιτητές και μαθητές να αναζητήσουν τα συγγράμματα τα απαραίτητα βοηθήματα για τις σπουδές τους.

Ο Π. Κουρέτας, μηχανικός λογισμικού και απόφοιτος μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρουσιάζει για το EMEAgr την νέα εφαρμογή, η οποία στο μέλλον θα παρέχεται και σε χώρες του εξωτερικού, ενώ στόχος είναι να εξελιχθεί σε μία εικονική βιβλιοθήκη που θα φέρει τους Έλληνες της Διασποράς κοντά στα αναγνώσματα της πατρίδας τους.

Ο δημιουργός της εφαρμογής, έχοντας εργασθεί σε καθιερωμένες εταιρείες στην Ιαπωνία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ελλάδα, εξηγεί μάλιστα στο EMEAgr τις διαφορές μεταξύ της εργασίας για μία μεγάλη εταιρεία και για μία νέα τεχνολογική startup εταιρεία, όπως σε αυτήν στην οποία εργάζεται τώρα, “τρέχοντας” παράλληλα το project του Bookukoo.

bookukoo kouretas 454300ii

EMEAgr: Παναγιώτη, κατ’ αρχάς περίγραψέ μας το bookukoo και πώς προέκυψε η ιδέα για την εφαρμογή;
Παναγιώτης Κουρέτας: Το bookukoo είναι μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets που βοηθάει τους χρήστες της να βρίσκουν και να ανταλλάσσουν βιβλία μεταξύ τους. Δουλεύει με φυσικά βιβλία, όχι e-books.

Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, όταν περνούσα 8 ώρες τη μέρα μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο. Ήμουν απομονωμένος από τον έξω κόσμο και είχα την ευκαιρία να διαβάσω αρκετά, όμως όσο περισσότερα τα βιβλία τόσο περισσότερα και τα έξοδα! Σκεφτόμουν ότι, όπως εγώ είχα τα βιβλία μου “στην απομόνωση”, θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι βιβλιοφάγοι μέσα στο στρατόπεδο. Έτσι συνειδητοποίησα την ανάγκη για ένα εργαλείο που θα “έτρεχε” στο κινητό μου τηλέφωνο μέσω του οποίου θα ενημέρωνα και θα ενημερωνόμουν σε τοπικό επίπεδο (δηλαδή εντός του στρατοπέδου) για το ποια βιβλία είναι διαθέσιμα κοντά μου καθώς και ποια προτίθεμαι εγώ να δώσω.

EMEAgr: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής και πώς λειτουργεί στην πράξη;
Π. Κουρέτας: Σε μια οθόνη εμφανίζεται μια βασική λίστα βιβλίων κάτι σαν εικονική βιβλιοθήκη που έχουν δημιουργήσει όλοι οι χρήστες της εφαρμογής. Μπορούμε επίσης να φιλτράρουμε τα διαθέσιμα βιβλία βάσει θεματικής κατηγορίας και όταν βρούμε κάποιο βιβλίο που μας ενδιαφέρει, το επιλέγουμε και βλέπουμε περισσότερα στοιχεία. Αν πράγματι θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να το ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη του, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε ένα κουμπί και η εφαρμογή θα στείλει αυτόματα e-mail και σε εμάς που το ζητάμε αλλά και στον ιδιοκτήτη του. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή με τα άλλα μέλη της κοινότητας.

Βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι: τοπικότητα, αυτοματισμός και αξιοποίηση του hardware των κινητών τηλεφώνων.

Το όραμα ήταν απλό: κατεβαίνω για καφέ οπουδήποτε και θέλω να δω τι βιβλία κυκλοφορούν γύρω μου. Το κινητό μου δίνει τη δυνατότητα μέσω του GPS να κεντράρει το χάρτη στο σημείο που βρίσκομαι εκείνη τη στιγμή και να εμφανίσει μόνο τους χρήστες που έχουν δηλώσει ότι μένουν εκεί κοντά. Ψάχνω πλέον μόνο στις βιβλιοθήκες “των γειτόνων” μου. Έτσι, δημιουργείται η αίσθηση της εγγύτητας και είναι πολύ πιο εύκολο και πιο πιθανό να πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή βιβλίου από έναν κοντινό μου γείτονα παρά από κάποιον που μένει μακριά.

Η διαδικασία ήθελα να είναι αυτοματοποιημένη για να είναι εύκολη για το χρήστη και να μην αφήνει περιθώρια λάθους. Για αυτό όταν θέλουμε να εισάγουμε ένα βιβλίο δεν πληκτρολογούμε τίποτα, αλλά γίνεται χρήση της κάμερας, η οποία “διαβάζει”/σκαννάρει το barcode από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και σε συνεργασία με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, συμπληρώνει όλες τις πληροφορίες. Δηλαδή ο χρήστης δεν πληκτρολογεί τίποτα! Ούτε τίτλο, ούτε συγγραφέα, ούτε κατηγορία, ούτε greeklish και ανορθογραφίες, ούτε άχαρες φωτογραφίες από εξώφυλλα.

EMEAgr: Σε ποιους απευθύνεται η εφαρμογή;
Π. Κουρέτας: Όπως λέει η έκφραση, “one man’s trash is another man’s treasure”: Βιβλία που σε μας δεν έχουν τίποτα πια να προσφέρουν μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη αξία για κάποιον άλλο. Η επαναχρησιμοποίηση των αγαθών (βιβλίων στη συγκεκριμένη περίπτωση) μπορεί να αποτελέσει μεγάλη οικονομική ανάσα για αρκετές και διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων.

Οι τρεις κατηγορίες που εγώ ξεχωρίζω είναι οι βιβλιοφάγοι, οι φοιτητές και οι μικροί αναγνώστες:
– Οι γονείς ενός παιδιού που πηγαίνει σχολείο έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταλλάξουν κάποια από τα δικά τους βιβλία, πχ. αστυνομικής λογοτεχνίας, με σχολικά βοηθήματα. Μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς μπορούν να δώσουν τα σχολικά βοηθήματα σε κάποια άλλη οικογένεια και να πάρουν σε αντάλλαγμα άλλα βιβλία της αρεσκείας τους.
– Αντίστοιχα, ένας φοιτητής μπορεί να προμηθευτεί χωρίς κόστος πανεπιστημιακά βιβλία από άλλους φοιτητές, αρκεί να προσφέρει κι αυτός στην κοινότητα του bookukoo τον ίδιο αριθμό βιβλίων. Μπορεί επίσης να προμηθευτεί έξω-πανεπιστημιακά βιβλία δίνοντας κάποια από τα επίσημα συγγράμματα που δεν επιθυμεί να κρατήσει. Τέλος, αφού περάσει τα μαθήματα της σχολής μπορεί κι αυτός με τη σειρά του να δώσει σε άλλους φοιτητές τα έξω-πανεπιστημιακά βοηθήματα και στη θέση τους να παραλάβει κάτι εντελώς διαφορετικό.
– Βιβλιοφάγοι της λογοτεχνίας έχουν τη δυνατότητα να διαιωνίζουν την ανταλλακτική διαδικασία μέχρι να διαβάσουν όλα τα βιβλία εκείνα που τους ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, πριν ξεκινήσουν το διάβασμα μιας τριλογίας μπορούν να δώσουν έναν τίτλο από τη βιβλιοθήκη τους και αντί αυτού να πάρουν το πρώτο μέρος της τριλογίας. Μετά μπορούν να δώσουν το πρώτο αυτό βιβλίο και σε αντάλλαγμα να παραλάβουν το δεύτερο, και αργότερα να δώσουν το δεύτερο και να παραλάβουν το τρίτο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

bookukoo screenshots

EMEAgr: Παναγιώτη, στο παρελθόν έχεις εργασθεί σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ενώ τώρα εργάζεσαι σε μία startup εταιρεία και παράλληλα έχεις ξεκινήσει την δική σου εφαρμογή, την οποία εικάζω στοχεύεις να μετεξελίξεις σε μία νέα startup. Πώς είναι η κάθε μία από αυτές τις τρεις εμπειρίες ξεχωριστά;
Π. Κουρέτας: Ναι, όντως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην προηγούμενη εργασιακή εμπειρία μου και στη φύση της σημερινής δουλειάς μου. Αυτή τη στιγμή, εργάζομαι στο Discoveroom (πάλι στο κομμάτι της εφαρμογής για smartphone).

Στις μεγάλες εταιρείες έχεις την ασφάλεια και ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον αλλά πολύ συχνά λείπει το κίνητρο για να δουλέψεις. Μία startup, σε αντίθεση, δεν προσφέρει την ίδια σταθερότητα αλλά είναι ο μοναδικός χώρος όπου έχεις τη δυνατότητα να δεις την ιδέα σου να γίνεται πράξη και τον κόπο σου προϊόν που κάποιος θα χρησιμοποιήσει.

Μια ακόμα διαφορά είναι ότι στις startups τα πράγματα – συνήθως – δουλεύουν πολύ πιο γρήγορα και εντατικά. Οι δυνατότητες ουσιαστικής εξέλιξης είναι μεγαλύτερες καθώς έρχεσαι αντιμέτωπος με όλο το φάσμα των εταιρικών λειτουργιών. Σε μία startup δεν υπάρχουν στεγανά και δεν είσαι αποκομμένος από τα άλλα τμήματα της εταιρίας (αφού συνήθως δεν υπάρχουν!).

Για μένα προσωπικά, μια τέτοια ολιστική εμπειρία αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στον εργασιακό τομέα. Γνωρίζω πως η πορεία εξέλιξης δεν είναι γραμμική, αλλά τη θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρουσα από μια καριέρα σε ένα περιβάλλον που προσφέρει τη λεγόμενη “στρωμένη δουλειά”. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι οι απόψεις μου εκφράζουν όλο τον κόσμο. Πάνω απo όλα θα έλεγα πως είναι θέμα χαρακτήρα.

Αναφορικά με τη πιθανότητα να εξελιχθεί το bookukoo σε μία startup, θα έλεγα πως είναι λίγες οι πιθανότητες αυτό να συμβεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Το όραμά μου ήταν και παραμένει να προσφέρω ένα πραγματικό/σωστό/σοβαρό εργαλείο για ανταλλαγή βιβλίων και όχι να επωφεληθώ. Ευτυχώς ο τομέας του βιβλίου είναι περισσότερο casual από πολλούς άλλους τομείς, οπότε μπορώ να υποστηρίζω το πρότζεκτ τεχνικά στον ελεύθερό μου χρόνο.

EMEAgr: Για να επιστρέψουμε στο Bookukoo και να κλείσουμε, ποια είναι η θέση του βιβλίου στο σύγχρονο κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η τεχνολογία;
Π. Κουρέτας: Προσωπικά πιστεύω ότι το παραδοσιακό βιβλίο μπορεί να υπάρξει σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία και να διατηρήσει τη θέση του δίπλα σε μια πλειάδα από gadget και συσκευές τεχνολογίας. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε υπολογιστές διαφόρων μορφών και μεγεθών δε σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθούμε οτιδήποτε μη-τεχνολογικό. Όπως βλέπεις το bookukoo κάνει χρήση της τεχνολογίας με στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή φυσικών βιβλίων.

Αν με ρωτήσεις τώρα για τα ηλεκτρονικά βιβλία (τα e-books), άποψή μου είναι ότι με τις φορητές συσκευές συνεχώς πιο “συνδεδεμένες” με ίντερνετ και κοινωνικά δίκτυα, η διαδικασία της ανάγνωσης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Νομίζω ότι το παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο λειτουργεί κάπως σαν καταφύγιο για τους αναγνώστες καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να διαβάσεις απερίσπαστος χωρίς μηνύματα και ειδοποιήσεις από εφαρμογές που τρέχουν στο background.

Επίσης παρότι η τιμή τους είναι πιο χαμηλή από ότι αυτή ενός κανονικού βιβλίου, το bookukoo έρχεται να ανατρέψει αυτή τη σχέση. Σκέψου για παράδειγμα ότι αγοράζεις ένα ebook για 9 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο ίδιος τίτλος σε χάρτινη έκδοση μπορεί να κοστίζει 15 ευρώ. Αν ανταλλάξεις όμως τη χάρτινη έκδοση έστω και μία φορά θα έχεις διαβάσει 2 βιβλία με τα ίδια χρήματα. Οπότε ποιο είναι τώρα πιο οικονομικό; (!)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ