Ποδηλατοδρομία στην Αθήνα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πνευμονικής υπέρτασης

Ο Σύλλογος Ασθενών “Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας”, μέλος των Παγκόσμιων Οργανισμών Ασθενών PH Association και PHA Europe, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης στις 5 Μαΐου διοργάνωσε δράσεις ενημέρωσης και συμμετείχε σε δρώμενα για την αναγνώριση της νόσου, την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και της ιατρικής κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης είχαν σκοπό την αναγνώριση της νόσου και την εδραίωση της σε όλα τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά δρώμενα. Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης επικεντρώνεται στη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής και του προσδόκιμου ζωής των πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με ΠΥ σε όλο τον κόσμο.

Η Πνευμονική Υπέρταση είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΠΥ, συμπεριλαμβανομένης της ΠΑΥ, της θρομβοεμβολικής, ωστόσο, η ΠΥ είναι πιο κοινή ως αποτέλεσμα άλλων νοσημάτων σπανίων ή μη (Συγγενείς καρδιοπάθεια, ΧΑΠ, Σαρκοείδωση, κ.α.).

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννα Αλυσανδράτου, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Bayer Hellas, η εκστρατεία ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου περιλάμβανε περίπτερα ενημέρωσης την 5η Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος για την Αθήνα και στον Λευκό Πύργο για την Θεσσαλονίκη, ενώ αύριο Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 16.00 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά ποδηλατική βόλτα με σημείο εκκίνησης το ιστορικό μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας πραγματοποιήθηκε και συμμετοχή αθλητών στο Run Greece του Ηρακλείου Κρήτης καθώς και στον Ημιμαραθώνιο των Αθηνών, περίπτερο ενημέρωσης στο The Mall Athens και στον 22ο ποδηλατικό γύρο της Αθήνας όπου έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού της νόσου. Όλες οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΠΥ υποστηρίχθηκαν από τις εταιρείες Actelion, Bayer, Glaxo, και Hemoglobe.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ