Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και να επιτευχθεί συμφωνία.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Ελλάδα προσανατολίζεται να ζητήσει την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος κατά 9 μήνες (μέχρι το Μάρτιο του 2016), οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Στη βάση αυτή, η ελληνική πλευρά προτείνει να αγοραστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνεται η χρήση των περίπου 11 δισ. ευρώ που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πλέον έχουν περάσει στον ESM, καθώς και η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Προκειμένου να πετύχει τα παραπάνω η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και να «ανέβει» στο 1%.

Τσίπρας: Εργαζόμαστε με τους δανειστές για κατάλληλη λύση

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και πάλι λακωνικός, δηλώνοντας ότι η συνάντηση ήταν «σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα εργάζεται μαζί με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ