Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν περισσότερες γυναίκες στα ΔΣ

Συντριπτικά ποσοστά αποδοχής της ισόρροπης /μεγαλύτερης παρουσίας των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ως γενική ιδέα με ποσοστό  μεγαλύτερο του 90% κατέδειξε έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων“.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχει χαμηλή γνώση του σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ισόρροπη / μεγαλύτερη παρουσία των γυναικών (μόνο ένα 15%). Επίσης παρατηρείται χαμηλή ετοιμότητα (60,9%) των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ισόρροπη /  μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ και σχετικά υψηλό (33,9%) ποσοστό άρνησης συγκεκριμένης ποσόστωσης όσον αφορά στην ισόρροπη / μεγαλύτερη παρουσίας των γυναικών

Στην έρευνα το 95,9 % των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι γυναίκες έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα να αναλάβουν για μέλη σε ΔΣ. Το 91,8% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται ότι ήρθε ο καιρός να αναλάβουν οι γυναίκες θέσεις ΔΣ. Το 88,1% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες πρέπει να  εκπροσωπούνται ισόρροπα σε ΔΣ. Το 86,8% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την συμβολή/ πετυχημένη απόδοση των γυναικών όταν συμμετέχουν σε θέσεις ΔΣ/ θέσεις ευθύνης. Όμως  το 68,2% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η επιχειρηματική κοινότητα κυριαρχείται από άνδρες δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη σε γυναίκες για μέλη ΔΣ.

Το 55,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ελευθερία, λόγω οικογενειακών ευθυνών να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ. Το 37,6% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο από τους άνδρες για θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ

Σε σχέση με την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ, περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους (60,9%) χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις ως λίγο και καθόλου έτοιμες. Από την άλλη πλευρά με υψηλά ποσοστά (77,9%) καταγράφεται η ετοιμότητα των ελληνίδων στελεχών σε επίπεδο προσόντων και ικανοτήτων να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας  ισόρροπης ή μεγαλύτερης συμμετοχής τους στα ΔΣ των εταιρειών (vs 18% που δεν αναγνωρίζουν την ετοιμότητα τους).

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή  γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου είναι τα οικιοθελή μέτρα  – είτε πρόκειται για οικειοθελή μέτρα από την κάθε επιχείρηση που θα θέτει τους δικούς της στόχους (42,4%) είτε με αυτόρύθμιση με κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης  (30,2%)- ενώ μετά βίας 1 στους 5 ερωτηθέντες αποδέχεται την πρόταση για δεσμευτικά νομικά μέτρα (18,2%). 

Στο πλαίσιο αυτό η επιχειρηματική κοινότητα διατυπώνει την ισχυρή συμφωνία της (84,9%) στην άποψη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών με απαραίτητες δεξιότητες και προσόντα  στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ