Οδηγίες Προβόπουλου για τα “κόκκινα” δάνεια και τις αγορές του εξωτερικού

Οδηγίες  χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων – κόκκινων – έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος προς τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική, αφού μόνο στη στεγαστική πίστη, σχεδόν ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που έχει ρυθμιστεί κυμαίνεται σε 500.000 με 600.000 δάνεια. Ωστόσο, ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία καθημερινά νέοι δανειολήπτες εισέρχονται στην “γκρίζα”ζώνη. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 με 60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, με τα “κόκκινα” δάνεια ν’ αποτελούν το 30% του συνόλου των δανείων.

Ταυτόχρονα, οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους στην περίπτωση που απελευθερωθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών υπολογίζονται στις 60.000.

Το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση ήταν η διαχείριση των προβληματικών δανείων, μετά και τα ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Black Rock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς από την Εθνική Τράπεζα,  Μιχάλης Σάλλας και Σταύρος Λεκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς, Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank και Γιώργος Δαυίδ και Χρήστος Μεγάλου από την Eurobank.

Ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από τους επικεφαλής των τραπεζών να δώσουν έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό των δανείων που εμφανίζουν σοβαρές πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, αλλά και στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, καθώς η αξιολόγησή τους θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική τους κατάσταση. Να δημιουργηθούν δηλαδή μηχανισμοί για τον έγκαιρο εντοπισμό των δανείων που κινδυνεύουν να γίνουν “κόκκινα” καθώς και τη δυναμική αξιολόγηση των δανειοληπτών, δηλαδή να μην σταματούν μόνο στον έλεγχο του εκκαθαριστικού της εφορίας του δανειολήπτη αλλά να μελετούν την συμπεριφορά του και σε πληρωμές φόρων, σε χρέη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.  Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο σύναψης νέων “κόκκινων” δανείων.

Ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από τους τέσσερις τραπεζίτες να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση υπερδιευθύνσεων  (τύπου bad bank) μέσα σε κάθε τράπεζα που θα χειρίζεται αποκλειστικά τα “κακά” δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) πρότεινε  στους τραπεζίτες την δημιουργία μίας κεντρικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Πρότεινε την συνεργασία των τραπεζών για όσους πελάτες έχουν δάνεια σε περισσότερες από μια τράπεζες ώστε να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για τον δανειολήπτη. Ζήτησε επίσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων στα οποία θα περιγράφονται οι ενέργειες που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης καθώς και να υποβάλλουν προτάσεις προς την ΤτΕ για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, όπως για παράδειγμα την online σύνδεση των τραπεζών με το ΚΕΠΥΟ για  να αντλούν πληροφορίες για τους δανειολήπτες.

Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε στους τραπεζίτες να μειώσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια (μοιράζοντας τις αγορές), δηλαδή κάθε τράπεζα να δραστηριοποιείται σε μια χώρα και να χορηγούν ρευστότητα σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ