Μπήκαν τα «θεμέλια» για τον «ΣΕΒ της τεχνολογίας»

Τα «θεμέλια» για την δημιουργία ενός – νέου – συνδέσμου που θα εκπροσωπεί το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο «digital economy» έβαλε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ και CEO της VIVA, Χάρης Καρώνης, έχοντας στο πλευρό του, τους βασικότερους «παίκτες» του ευρύτερου οικοσυστήματος.

ΣΕΚΕΕ _
Ειδικότερα η βασική πρόταση του κ. Καρώνη είναι να μετεξελιχθεί ο ΣΕΚΕΕ σε έναν μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων στον οποίο οι υπόλοιποι σύνδεσμοι και ενώσεις θα συμμετέχουν ως κλάδοι, ενώ θα μπορούν να υπάρχουν φυσικά και ανεξάρτητα μέλη. Η άλλη πρόταση, του σημερινού προέδρου του ΣΕΚΕΕ, είναι να μετεξελιχθεί η πρωτοβουλία «Σynergies» σε μια ένωση που θα ενσωματώσει όλες τις υπάρχουσες ενώσεις. Η πρόταση αυτή ωστόσο κρίνεται μη βιώσιμη, καθώς χρειάζεται σημαντικούς πόρους, όχι μόνο χρηματικούς, για να υλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο λοιπόν της πρώτης του πρότασης ο Χάρης Καρώνης, που δίπλα του, ως υποστηρικτές της πρότασης του, είχε τον Μάρκο Βερέμη της Upstream, τον Σωτήρη Παπαντωνόπουλο της InsuranceMarket.gr και τον Απόστολο Αποστολάκη της venture friends, ανέφερε ότι όλα τα μελή του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ είναι πρόθυμα να παραιτηθούν και να ψηφισθεί ένα νέο διοικητικό συμβούλιο από τα νέα μέλη του νέου φορέα.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η πρόθεση του κ. Καρώνη να παραιτηθεί και να αποχωρήσει από τον ΣΕΚΕΕ σε περίπτωση που τελικά δεν προχωρήσει τίποτα και όλα μείνουν ως έχουν«Δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω σε ένα μικρομάγαζο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης. Στο ίδιο μάλιστα μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες της χθεσινής εκδήλωσης, τουλάχιστον αυτοί που φάνηκε ότι ταυτίζονται με την πρόταση Καρώνη.

ΣΕΚΕΕ _
Η βασική ιδέα της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι όλες οι ενώσεις, που σήμερα εκπροσωπούν τον ευρύτερο κλάδο του «digital economy», θα πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα ένωση που θα έχει ισχυρή φωνή και θα μπορεί να επηρεάζει ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο. «Να κλείσουμε τα μικρομάγαζα», ανέφερε ο Χάρης Καρώνης.

Μάλιστα, ως παράδειγμα, αναφέρθηκε ο ΣΕΒ ο ρόλος του οποίου είναι αναγνωρίσιμος και μπορεί να παρεμβαίνει θεσμικά επηρεάζοντας τις εξελίξεις. «Ας γίνουμε ο ΣΕΒ του digital economy», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Βερέμης συμπληρώνοντας ότι «έτσι θα έρθουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του οικοσυστήματος». «Πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας», ανέφερε από την δική του πλευρά ο Δημήτρης Τσίγκος, της StartTech Venture «φωτογραφίζοντας» έτσι την μεγάλη εικόνα που θα πρέπει να είναι η στόχευση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι, εχθές, ανέφεραν τα κακώς κείμενα της σημερινής πραγματικότητας δίνοντας έμφαση στον «brain drain» που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς οι καλοί μηχανικοί προτιμούν να εργαστούν σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Έτσι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το Βερολίνο, το Λονδίνο ή το Δουβλίνο για το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

Οι υπέρμαχοι της «σφραγίδας»

Προβληματισμό ωστόσο προκάλεσε η στάση κάποιων μελών, συγκεκριμένων ενώσεων, τα οποία έδειξαν, με την στάση τους, ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η «καρέκλα» και όχι το σύνολο, θυμίζοντας έτσι παλαιότερες δεκαετίες όταν όλα γίνονταν για την θεαθήναι.

Η επόμενη ημέρα

Οι εκπρόσωποι των εννέα ενώσεων που βρέθηκαν εχθές, στον κόμβο καινοτομίας του INNOVATHENS, δεσμεύθηκαν ότι στις επόμενες ημέρες θα συντάξουν ένα κοινό κείμενο που θα παρουσιασθεί στις ενώσεις προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, από ότι φάνηκε, τουλάχιστον τρεις ενώσεις είναι έτοιμες να «συστρατευθούν» με την πρόταση Καρώνη και να δημιουργήσουν το νέο ΣΕΚΕΕ.

ΣΕΚΕΕ _
Μεταξύ άλλων στην χθεσινή εκδήλωση βρέθηκαν ο Φάνης Κουτουβέλης της Intale, ο Βαγγέλης Αντωνιάδης της Cytech και μέλος του ΔΣ του ΣΕΚΕΕ, ο Άγγελος Μαγκλής της Ατλαντίς Συμβουλευτική, ο Σωκράτης Πλούσσας, της Open Circle και προέδρου του HSA, o Γιώργος Γάτος της incredible αλλά και του Open Coffee Θεσσαλονίκης, ο Πάνος Ζαμάνης της Athens Loft και μέλος του ΔΣ του HSA, ο Ηρακλής Αγιοβλασίτης απο τo EKT, ο Γιώργος Καραντώνης της Motivian και μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΕΕ, ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης της Yuboto, ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, ο Βασίλης Τράπεζανογλου, ο καθηγητής Ιορδάνης Λαδόπουλος από το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας, ο Κώστας Μεϊμέτης της Antcor κ.α.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την συνάντηση συντόνισε ο Γιάννης Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ ο οποίος στην αρχή της κουβέντας αναφέρθηκε στις δράσεις του συνδέσμου δίνοντας έμφαση στις συμμετοχές σε εκθέσεις του εξωτερικού εστιάζοντας φυσικά στο Mobile World Congress. Φέτος μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η Βαρκελώνη θα κρύβει πολλές εκπλήξεις για το ελληνικό περίπτερο.

Πηγή: Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ