Μια νέα γενιά εργαζομένων

του Τάσου ΠΑΓΚΑΚΗ*

Οι διαθέσιμες τεχνολογίες, η αυξανόμενα εύκολη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα και οι αλλαγές στις επιχειρήσεις επηρεάζουν και την εργασιακή ζωή. Αυτή είναι η ουσία των ευρημάτων της νέας έρευνας του Ericsson Networked Society Lab, με τίτλο “How ICT will change next generation working life“. Στην έρευνα συμμετείχαν διεθνείς ειδικοί στα εργασιακά θέματα, φορείς μέτρησης κριτηρίων παραγωγικότητας, ειδικοί σε θέματα διοίκησης προσωπικού, εταιρίες που παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς καθώς και ικανό αντιπροσωπευτικό δείγμα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, για το πως οργανώνουν την εργασιακή ζωή. Η Ericsson παρακολουθεί αυτό το θέμα, μαζί με το μετασχηματισμό των industries, το ρόλο των έξυπνων πόλεων, και την εισαγωγή τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Στις επιχειρήσεις περισσότερο από το 40% των εργαζομένων είναι ήδη “mobile”, με την ευρύτητα του όρου. Κινούνται εκτός των γραφείων σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Αυτό σχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον, που μεταβάλλεται. Είναι σαν να αφαιρούμε τα χωρίσματα των γραφείων, σαν να εργαζόμαστε σε ένα όμορφο πάρκο. “Καταργώντας” τους φυσικούς χώρους, αφαιρούνται και οι εδραιωμένες συνήθειες χρόνων.

Για πρώτη φορά φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και σίγουρων αποτελεσμάτων, παρά το που, πως, πότε εργάζονται τα στελέχη τους. Αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις στο να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στην προσέλκυση ταλαντούχων και πολύ ικανών ανθρώπων.

Επίσης, όσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται εν κινήσει και με πολλά τεχνολογικά εργαλεία στη διάθεσή τους, απαιτούν παράλληλα ευελιξία στην εργασία, και κατάλληλη διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτό, νομίζω, δεν το υπολόγιζε κανείς λίγα χρόνια πριν: ευελιξία ωραρίου, εργασία από το σπίτι, με χρήση τεχνολογικών λύσεων.

Κάθε ιστορική εποχή έχει τις κύριες πηγές διαμόρφωσης αξιών. Κάποτε κυνηγούσαν οι άνθρωποι. Σήμερα, φαίνεται, ότι αναζητούν παραγωγική χρήση της τεχνολογίας για τις υποχρεώσεις της εργασίας και την επίτευξη των εταιρικών τους στόχων, αλλά με ισότιμη διατήρηση προσωπικής ισορροπίας και ποιότητας ζωής. Η κατανόηση των εργαζομένων ότι τα τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν προσωπικά και εταιρικά είναι ένας νέος δείκτης ωριμότητας, που δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη, γνώση και διάθεση απόδοσης. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τα φετινά Ericsson Application Awards έχουν θέμα το ‘Working Life’, δηλαδή εφαρμογές που οργανώνουν την επαγγελματική ζωή για να ανταποκρίνεται σε μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Η έρευνα αναδεικνύει 8 τάσεις:

  1. Αναζήτηση νέου νοήματος – αντί για τη μονοσήμαντη εστίαση σε εργασιακά δικαιώματα και οφέλη, ή τον τίτλο στην εταιρική κάρτα, γίνεται εξίσου σημαντικό να συνεισφέρουμε στην κοινωνία. Να έχει η εταιρία και οι εργαζόμενοι ένα διακριτό ρόλο ενεργών και καλών πολιτών
  2. Από διεκπεραίωση απλών εργασιών, έμφαση σε σημαντικές αποστολές – η μεταφορά της προσοχής στη δημιουργία αξίας είναι εντονότατη αλλαγή στην εργασιακή ζωή. Από παθητικός συμμετέχων ο εργαζόμενος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη των αποτελεσμάτων και από “ελεγκτής” η εταιρία γίνεται προπονητής στην ουσία και όχι που και πότε διεκπεραιώνεται ένα έργο, μια επιμέρους δουλειά .
  3. Εμφαση στην κουλτούρα – οι εργαζόμενοι αναζητούν εταιρίες με την προσέγγιση “κοινότητας” και ομάδας και μια ισχυρή εσωτερική κουλτούρα με την οποία μπορούν να ταυτιστούν. Σαν να ανζητούν πέραν από ένα Brand name, την ασφάλεια ενός σοβαρού συνέταιρου, για τη ζωή τους.
  4. Αμφίδρομη ευελιξία – ευελιξία στις ώρες, το περιβάλλον και τον τρόπο εργασίας με συνεχή σύνδεση μέσω τεχνολογιών, μιας και οι άνθρωποι έχουν τα τεχνικά μέσα να καταφέρουν τους στόχους της εργασίας που κάνουν.
  5. Σύστημα των πράξεων – οι εργαζόμενοι αναζητούν μεγαλύτερη ελευθερία να αναλάβουν ευκαιρίες και να λύσουν προβλήματα με προσωπική ευθύνη
  6. Η συνδημιουργία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων – οι οργανισμοί κάνουν συνεχώς πλάνα και δράσεις για τη συνεύρεση και συνδημιουργία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης, εμπειρίας και ικανοτήτων ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καινοτομικών ιδεών.
  7. Εργασιακοί χώροι ανταλλαγής ιδεών – υπάρχει σαφής μεταστροφή από το χώρο γραφείου όπου “τοποθετούνται” και “ελέγχονται” οι εργαζόμενοι, στο εργασιακό περιβάλλον όπου νιώθεις τόσο άνετα και ποιοτικά ώστε να συνεργάζονται οι εργαζόμενοι περισσότερο και να ανταλλάσουν πιο πολλές ιδέες.
  8. Προσωποποίηση – οι εργαζόμενοι επιθυμούν για το εργασιακό περιβάλλον να είναι φτιαγμένο για τις ανάγκες τους, σαν να θέλουν να βιώνουν κάποιες εμπειρίες από την προσωπική ζωή στο χώρο εργασίας

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε, ότι η καλή χρήση των τεχνολογιών αναβαθμίζει την εταιρική ζωή και λειτουργία κάνοντας τους εργαζόμενους ενεργούς και δυναμικούς καταλύτες. Η αποστολή και οι εφικτοί ή μη στόχοι της εταιρίας είναι το ζητούμενο. Η μελλοντική γενιά εργαζομένων έχει τα εργαλεία και τις αντιλήψεις για να τα καταφέρει.

*Head of Communications, Hub Southeastern Europe, RMED Communications

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ