Με τις ομάδες του IQbility συναντήθηκε ο Πάνος Μπαλτάς της People for Business

Τρόπους και εργαλεία για τη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στις startups παρουσίασε ο Πάνος Μπαλτάς Head Strategic Alliances της People for Business (PfB) στη συνάντηση που είχε με τις ομάδες του IQbility.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμβουλευτικής υποστήριξης που παρέχεται στις startups μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος και εντάσσεται στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η PfB με θεσμικούς φορείς, πανεπιστήμια και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πάνος Μπαλτάς Head Strategic Alliances της People for Business, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που έχει η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη μιας startup επιχείρησης, αλλά και πόσο απαραίτητη είναι η δημιουργία δομών προς την κατεύθυνση αυτή για τη βιωσιμότητα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία διεθνών μελετών που παρουσίασε ο Πάνος Μπαλτάς, σύμφωνα με τα οποία εταιρείες που είχαν υιοθετήσει Σύγχρονα Συστήματα Διοίκησης από το πρώιμο στάδιο και ιδιαίτερα Συστήματα Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων κατάφεραν να εξασφαλίσουν πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Μάλιστα σε βάθος 5ετίας είχαν αναπτυχθεί εως και τρεις φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επίσης στις συναντήσεις με την κάθε ομάδα ξεχωριστά, συζητήθηκαν οι ιδιαίτερες ανάγκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στη διαχείριση των ομάδων τους, καθώς και οι τρόποι επίλυσης ενδεχόμενων προβλημάτων.

“Η υιοθέτηση τεχνοκρατικών συστημάτων διοίκησης προσωπικού στα πρώιμα στάδια είναι αποδεδειγμένα σημαντική για τα startups, καθώς η ομάδα είναι συνήθως μικρή και η συμβολή του κάθε μέλους είναι καθοριστική για την επιτυχία της επιχείρησης. Η διάθεση για καινοτομία στις νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη των προϊόντων/υπηρεσιών τους κι όχι προς τη δημιουργία νέων τρόπων διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών σε διεθνές επίπεδο και το μόνο που έχουν να κάνουν οι startups είναι να υιοθετήσουν τις βέλτιστες πρακτικές, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των seed funds και venture capitals, τα οποία συνήθως ωθούν τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν προς την κατεύθυνση αυτή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Μπαλτάς, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις με τις ομάδες του IQbility μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους συμμετέχοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ