Με δύο προτάσεις πάει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης

Τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενόψει του επόμενου Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί ενός προγράμματος – γέφυρα, θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν, κυρίως, δύο προτάσεις που στοχεύσει θα έχουν το χρόνο της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό.

Η πρώτη, από τις δύο προτάσεις, προβλέπει ένα πρόγραμμα – γέφυρα έως τον Ιούνιο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση, προβλέπει ένα πρόγραμμα – γέφυρα έως τον Αύγουστο 2015. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη – εκκρεμούσα – αξιολόγηση της τρόικας, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το 70% των μη τοξικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αλλά και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες, Τρίτη, στη Βουλή περιέγραψε τα τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η μεταβατική συμφωνία.
Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης θα πρέπει να προβλέπει:
Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.
– Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.
– Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.
– Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι που θα είναι παρόντες στην, όπως όλα δείχνουν, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι, καθώς επίσης και του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί είναι σημαντικός, καθώς εάν συνταχθούν καθολικά με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τονίζει ότι “δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος”, τότε, όπως τονίζουν “η διαπραγμάτευση θα κινδυνέψει να βρεθεί σε αδιέξοδο και οι πιθανότητες για μια συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα περιορισθούν”.

Σημειώνεται ότι η κα Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική Le Monde είχε αναφέρει πως “η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης” και ότι “δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της”. “Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Eυρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα”, είχε δηλώσει σχετικά η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ