Κομισιόν: Προτείνει αύξηση 5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ένωσης “υπέρ” επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση κατά 4,738 δισ. ευρώ των πιστώσεων πληρωμών του 2014 για να καλυφθούν νομικές υποχρεώσεις στην έρευνα και την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν υψηλότερες αξιώσεις επιστροφών από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, καθώς και η δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία. Η Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περιθώρια των μη διατεθέντων πόρων από το ανώτατο όριο πληρωμών και να εφαρμοστεί ο ειδικός μηχανισμός, γνωστός ως περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες.

Ωστόσο, το καθαρό κόστος για τα κράτη μέλη θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, 2,165 δισ. ευρώ, ενώ η Επιτροπή θα εισπράξει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ως πρόσθετα έσοδα, κυρίως από πρόστιμα στον τομέα του ανταγωνισμού καθώς και πάνω από 1 δισ. από την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 3 εξετάζει την ανάγκη για συμπληρωματικές πληρωμές για τα προγράμματα της ΕΕ που έχουν ενισχυθεί για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, την ανάπτυξη και την απασχόληση, δηλαδή: τα προγράμματα Ορίζοντας 2020 (έρευνα), Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, Erasmus+ (εκπαίδευση), COSME (στήριξη των επιχειρήσεων). Επίσης, θεσπίστηκαν ορισμένες νομοθετικές πράξεις μετά την έγκριση του προϋπολογισμού 2014 και απαιτούν περισσότερες πιστώσεις πληρωμών. Τέλος, ορισμένα άλλα προγράμματα απαιτούν αύξηση των κονδυλίων για να καλύψουν τις απαιτήσεις του προηγούμενου έτους.

Η σημερινή πρόταση καλύπτει επίσης την πολιτική συνοχής καθώς περίπου 3,4 δισ. ευρώ απαιτούνται για την εκτέλεση ασυνήθιστα υψηλών αξιώσεων επιστροφής εκ μέρους των κρατών μελών όπως και τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της Ουκρανίας (250 εκατ. ευρώ για την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιούνιο 2014).

Είναι η τρίτη πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2014. Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 1 εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και δεν επηρέασε το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού (ανακατανομή των  συμφωνηθέντων ποσών στο πλαίσιο του ψηφισθέντος προϋπολογισμού). Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 2 εγκρίθηκε τον Μάιο του 2014 και κάλυψε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2013 (1 δισ. ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ