Κατά 2 εκατ. αναμένεται να μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι το 2050

Έκθεση του Ινστιτούτου του Βερολίνου καταδεικνύει ότι λόγω του μειωμένου αριθμού γεννήσεων, το 2050 η Ελλάδα θα έχει 8,9 εκατ. κατοίκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας και τους περισσότερους ηλικιωμένους στην Ευρώπη μετά την Ιταλία!

Μάλιστα,ενώ η υπογεννητικότητα αποτελεί από μόνη της ένα πρόβλημα, η Ελλάδα το 2050 θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους.

Η χώρας μας υπολογίζεται ότι έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία της έρευνας προβλέπουν ότι από τα περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%. Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στη χώρα μας γεννιέται ένας μικρός αριθμός παιδιών, περίπου 90.000 ετησίως, για αυτό και έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνο η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ