Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Με ελληνικές startups συναντήθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Η δημοσιότητα που έχει λάβει το οικοσύστημα νέας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας το τελευταίο έτος συνεχίζει να ξεφεύγει από τα ελληνικά “σύνορα” και να προσελκύει τα “βλέμματα” της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τρία προγράμματα οικονομικής διάσωσης, ως μία οικονομία και κοινωνία σε μετάβαση – και φυσικά ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εγχώριοι και Ευρωπαίοι πολιτικοί “επενδύουν” και προωθούν την πλευρά της Ελλάδος που επιχειρεί (για) να ξεπεράσει την κρίση.

Μετά τις επισκέψεις της Επιτρόπου Νέιλι Κρους και την αναγνώριση εφτά εταιρειών και πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα ήταν η σειρά του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ – στηριζομένου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – να συναντηθεί με εκπροσώπους και εταιρείες του ελληνικού startup “οικοσυστήματος” στις εγκαταστάσεις του Corallia Clusters στο Μαρούσι.

juncker greece startups 454280 2

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ζ.Κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα για την προώθηση της υποψηφιότητάς του, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τον υπεδέχθη ο αρμόδιος υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

juncker greece startups 454280 4

Στη σύντομη επίσκεψή του – καθώς το υπόλοιπο πρόγραμμα του Ζ.Κ. Γιουνκέρ χαρακτηρίζεται “ασφυκτικό” – ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup είχε την ευκαιρία να συναντήσει εταιρείες και startups του Corallia και του the egg (πρωτοβουλία που υλοποιείται σε συνεργασία του Corallia με την Eurobank) και να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους των δύο προγραμμάτων, οι οποίοι του παρουσιάσαν τη συμβολή τους στο αναδυόμενο ελληνικό “οικοσύστημα”.

Στη συνέχεια ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ είχε σύντομες συναντήσεις με 15 εταιρείες οι οποίες του παρουσίασαν το έργο και τα επιτεύγματά τους: Antcor, Aventurine, Ceragon, Constelex, ESS, Fasmetrics, Innovative Development, Vertical, Trebbble, MobileFX, SoCool, Frogs’n’Flies, Athens Insiders, TouriSmart, Inasco.

juncker greece startups 454280 3

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έδειξε ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναπτύσσει κάθε μία από τις εταιρείες που του παρουσιάσθησαν, απευθύνοντας μάλιστα σε κάποιες από αυτές επεξηγηματικές ερωτήσεις. Αν και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η επίσκεψη Γιουνκέρ δεν ξέφυγε από τα πλαίσια μίας εθιμοτυπικής επίσκεψης, σημαντικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός αυτό καθεαυτό, ότι δηλαδή ο υποψήφιος Πρόεδρος για την Κομισιόν στην ημερήσια επίσκεψή του στην Αθήνα αφιέρωσε κάποιες στιγμές από το πρόγραμμά του για να υποστηρίξει το “οικοσύστημα” καινοτομίας της χώρας, δείχνοντας ίσως και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η Ένωση σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία και στην έρευνα επί μίας ενδεχόμενης Προεδρίας του.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Corallia ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ παραχώρησε δήλωση στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ